trópusi vihar

2021.08.30. 09:49

Friss: milliónyian maradtak áram nélkül, Ida mindent visz (videó)

Katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította az amerikai elnök Louisianát az Ida hurrikán pusztítása miatt, és szövetségi segély kiutalását rendelte el a helyreállítási munkákhoz – jelentette be vasárnap este a Fehér Ház. Lesznek, akikhez csak három nap után jut el a segítség.

New Orleans, 2021. augusztus 30. A hatalmas hullámokat fotózza egy férfi az Ida névre keresztelt trópusi vihar érkezésekor a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én. MTI/AP/Gerald Herbert

Forrás: MTI / AP

Fotó: Gerald Herbert

FRISS 11:00:

A CNN híradása szerint egymilliót közelíti az áram nélkül maradt otthonok száma. Bejárta a világsajtót a videó, amin az látható, ahogy az orkán letépi egy kórház tetejét.

Hurricane Horror! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Ida rips roof off Lady of the Sea Hospital!

Az Ida Louisiana partjaira csapott le helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől – írja az Origo az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése alapján.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta:

az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot.

A kormányzó arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és legyenek türelemmel, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak válaszolni a segélyhívásokra.

– Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll – tette hozzá.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízimentő-jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak.

Az egyesült államokbeli áramszünetek nyomon követésére létrehozott PowerOutage.us című honlap adatai szerint Louisiana államban helyi idő szerint délután három órakor már 285 000 fogyasztónál nem volt áram. Később pedig közölték, hogy egész New Orleansban nincs áramszolgáltatás, valamint hogy egy ember meghalt, mert rádőlt egy fa.

Borítókép: Hatalmas hullámokkal és rendkívül erős széllel érkezett az Ida névre keresztelt trópusi vihar New Orleans térségébe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában