Vallásszabadság

2022.08.29. 19:00

Hite miatt rúgták ki a keresztény politikust, aki szerint házasság férfi és nő között köttetik

Menesztették állásából Maureen Martint, az Egyesült Királyság egyik keresztény pártjának (Christian People’s Alliance) prominensét, homofóbnak és kirekesztőnek titulálták álláspontját.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Martin korábban ringbe szállt London egyik városrészének polgármesteri címéért, „6 pontos terv” című választási programjával.

A természetes házasság egy férfi és egy nő között jön létre; ez a sikeres társadalom alapvető építőköve és a gyermeknevelés legbiztonságosabb környezete

– írta Martin, de programjában e témakörön kívül más társadalmi kérdésekben is kifejtette álláspontját.

A kispárt 56 éves vezetőjét ezt követően „gyűlöletbeszéd” miatt jelentették fel munkahelyén, a közösségi médiában pedig intenzív lejáratókampány indult ellene.

A Lewisham-i polgármesteri székért versengő Martint végül felfüggesztette, belső eljárás alá vonta, majd elbocsátotta állásából az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szociális lakásszövetkezete, a London & Quadrant Housing Trust (L&Q), ahol a politikával társadalmi munkaként foglalkozó Martin korábban 13 éven át dolgozott.

Az L&Q indoklása szerint Martin álláspontja ellentétes a cég „befogadási politikájával”, a keresztény társadalmi tanítást megjelenítő véleményét pedig „homofóbnak” és „kirekesztőnek” titulálták annak ellenére, hogy elismerték, hogy az elbocsátott keresztény politikus jó kapcsolatot ápolt a cég LMBTQ-munkavállalóival és -ügyfeleivel is, munkájára és hozzáállására sosem érkezett panasz.

Ennek megfelelően az L&Q közvetve elismerte, hogy Maureen Martint a politikai kampány során kifejtett, keresztény hitén alapuló álláspontja miatt rúgta ki. 

A The Criticnek nyilatkozva Martin jelezte, hogy hét éve folytat politikai tevékenységet, korábban azonban munkáltatója számára ez nem okozott problémát, noha azóta négy különböző választáson képviselte a keresztény értékeket, a londoni közgyűlés megválasztásakor például pártja listavezetője is volt. 

A belső vizsgálat során Martin az Emberi Jogok Európai Egyezménye 9. és 10. cikkére hivatkozott, hangsúlyozva, hogy mindennek értelmében joga van a gondolat-, lelkiismereti- és vallásszabadsághoz, valamint saját véleményének szabad kifejtéséhez, ám érvelése nem bizonyult ügydöntőnek.

 

"Milyen üzenetet közvetít ez a rosszindulatú támadás egy keresztény politikus és az általa vallott értékek ellen a politikával foglalkozni akaró keresztények számára? Nagyon aggódom amiatt, hogy ami történt, elriasztja őket, ezért nincs más választásom, mint küzdeni az igazságért"– fogalmazott később a keresztény párt vezetője.

"Úgy gondolom, hogy a szólásszabadság és a keresztény szabadságjogok a demokratikus társadalmak alapvető építőkövei, amelyeket minden áron meg kell védeni. A demokráciák lényege, hogy szabadon és nyíltan kifejezhetjük nézeteinket, akkor is, ha nem értünk egyet egymással. Az alternatíva a kényszercenzúra"

 – hangsúlyozta.

Martinnak több szervezet, köztük a Keresztény Jogi Központ is felajánlotta segítségét. 

Civil szervezetek pedig felszólították Thérèse Coffey-t, az Egyesült Királyság munka- és nyugdíjügyért felelős államtitkárát, hogy alkosson hatékony szabályozást a keresztények vélemény- és szólásszabadsághoz való jogának védelme érdekében, hogy szabadon szót emelhessenek meggyőződésük mellett.

„Eltökélt szándékom, hogy az igazságért harcolok, és biztosítom, hogy más keresztény politikai jelölteknek és alkalmazottaknak ne kelljen átélniük azt, amit most nekem” – idézte Maureen Martint a Christian Concern.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában