Energiabiztonság

2022.08.24. 18:44

Szijjártó Péter: nagy mennyiségű zöld villamos energia jöhet Azerbajdzsántól

Azeri kollégájával, Parviz Shahbazov energiaminiszterrel tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter Facebook-oldalán az energiaválság kapcsán kijelentette: a mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára. Mint írta, az egyik (s rövid-középtávon ha nem is az egyetlen, de a legfontosabb) partner ebben a tekintetben Azerbajdzsán, amit alátámaszt a közelmúltban aláírt EU-Azerbajdzsán energetikai megállapodás is. 

Hozzátette: Parviz Shahbazov remek kezdeményezést ismertetett, így gyorsan megállapodásra is jutottak: 

Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld villamos energiát fog előállítani, melyet egy tenger alatti vezetéken előbb Georgiába (Grúzia – a szerk.), onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. 

Ma pedig abban egyeztünk meg, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni. 

– fejtette ki. 

Mint írta, "a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg, létrejötte egyrészt nagy hozzájárulást jelentene energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez." 

A megállapodás tervezetét hamarosan megkapjuk és látván az érdekek egybeesését biztosan gyorsan meg tudunk majd állapodni a részletekről - zárta bejegyzését Szijjártó Péter. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában