Botrány

2022.12.11. 14:51

Vizsgálati fogságba helyezték az Európai Parlament korrupcióval gyanúsított alelnökét

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat, akiket a minap vettek őrizetbe a hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során – közölték vasárnap belga ügyészségi források.

Forrás: AFP

Fotó: Eric Vidal

Az ügyészség pénteken közölte, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy öbölmenti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. 

Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját. A rendőrség az e heti razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Eva Kaili EP-alelnök mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. 

Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, továbbá a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű, brüsszeli székhelyű civilszervezet alapítója, amely a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja.

A Fight Impunity brüsszeli irodáját péntek reggel átkutatták a hatóságok. A szervezet elnökét, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, valamint feleségét és lányát is letartóztatták pénteken olaszországi otthonukban.

 A gyanú szerint Panzeri "Marokkó és Katar érdekében politikailag befolyásolta az Európai Parlamentet", feleségét és lányát pedig bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással gyanúsítják.

 Az ügyben érintett egy belga szocialista EP képviselő is, Marc Tarabella, akinek az otthonában szombat este házkutatást tartottak a hatóságok.

Az L'Echo című belga napilap értesülése szerint a rendőrség egy több százezer eurót tartalmazó bőröndöt talált Eva Kaili apjánál.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. Tisztségéből való végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen fog szavazni.

Menczer Tamás: Gyurcsányné és Eva Kaili harcostársak

A brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatosan Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán ma közzétett posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy 

Eva Kali, az Európai Parlament korrupció miatt őrizetbe vett baloldali alelnöke Dobrev Klára kérésére megszavazta a Magyarországot korrupció miatt elítélő EP-jelentést november 24-én.

A dollárbaloldal ilyen – kommentálta Menczer. 

A külügyi államtitkár tegnap azt is felvetette: várja, hogy az ügyben az Európai Parlament közleményt adjon ki, továbbá azt is, hogy rendkívüli ülésszakot hívjanak össze, amelyben "elítélik...saját magukat".  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában