Tajvani feszültség

2023.04.11. 10:30

Közös hadgyakorlatba kezdett az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek a Dél-kínai-tengeren

Megérkezett az amerikai válasz a kínai hadgyakorlatra: az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek megkezdte az eddigi legnagyobb közös gyakorlatát kedden. Egyre nő a feszültség Kínával a Tajvan körüli vizeken.

Eric Austin, az Egyesült Államok tengerészgyalogságának vezérőrnagya a Balikatan hadgyakorlat megnyitóján Manilában

Forrás: AFP

Fotó: Ted Aljibe

A Balikatan (Vállvetve) elnevezésű, két és fél hétig tartó éves hadgyakorlaton 12 200 amerikai és 5400 Fülöp-szigeteki katona vesz részt a délkelet-ázsiai ország öt tartományában, köztük a Dél-kínai-tengerrel határos Zambalesben és Palawanban, illetve egy Tajvan közelében található helyszínen.

Ez lesz az első alkalom, hogy a felek éles lőszerrel hajtanak végre gyakorlatot a tengeren.

A gyakorlatok biztosítják, hogy a két ország fegyveres erői képesek legyenek „minden körülmények között azonnal és hatékonyan reagálni bármilyen helyzetre, válságra vagy veszélyre” – hangsúlyozta Andres Centino, a Fülöp-szigetek vezérkari főnöke a megnyitón.

Nem mindenki elégedett a hadgyakorlattal: helyi tüntetők amerikai zászlót égetnek Quezonban 2023. április 11-én
Fotó: Francis R. Malasig / Forrás: MTI/EPA

Hozzátette: a két ország közötti kötelékek erősítésével nemcsak a katonai, humanitárius és katasztrófavédelmi együttműködés hatékonysága nő, de a gyakorlatok a délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni térség békéjéhez és stabilitásához is meghatározó mértékben hozzájárulnak.

A Balikatan hadgyakorlatra az után kerül sor, hogy Kína hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten Kaliforniában találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

A Fülöp-szigeteknek területi vitája van Kínával a Dél-kínai-tengeren, ahol Peking az elmúlt időszakban megnövelte befolyását, és több mesterséges szigetet épített ki katonai létesítményekkel.

Manila februárban négy újabb területhez adott hozzáférést az amerikai katonáknak, köztük két katonai táborhoz és egy repülőtérhez a Tajvani-szoros közelében fekvő, északi Isabela és Cagayan tartományban, valamint egy szigethez a Dél-kínai-tengerrel határos, nyugati Palawan tartományban. Az Egyesült Államok csapatai korábban öt támaszpontot használhattak az ázsiai szigetországban, most már kilencet.

Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök hétfőn leszögezte: Kínának nincs oka aggodalomra az amerikaiakkal folytatott katonai együttműködés miatt, mert az kizárólag védelmi célokat szolgál.

A Fülöp-szigetek nem fogja átengedni támaszpontjait egy támadó akcióhoz. Ha nem támadnak meg minket, nincs okuk az aggodalomra, mert nem fogunk harcolni

 – fűzte hozzá a Fülöp-szigeteki államfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában