Ukrán válság

2023.09.29. 06:09

Orosz tüzérségi tűz érte Herszont, többen meghaltak

583. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy T-64-es harckocsin a kijevi régióban tartott katonai kiképzésen 2023. szeptember 27-én

Forrás: AFP

Fotó: Genya SAVILOV

Robbanás Bredjanszkban 

Erőteljes robbanás hallatszott péntek délután az oroszok által megszállt Berdjanszkban Zaporizzsja megyében - jelentette Viktorija Halicina, a város katonai közigazgatásának vezetője.

A robbanást áramszünet követte a városban

 – írja a Kyiv Independent.

Átadták az amerikai Abrams tankokat 

A kelet-ukrajnai legénység üdvözölte az új tankok érkezését, amelyek nagyobb védelmet és tűzerőt kínálnak számukra a csata során. 

Volodimir Zelenszkij korábban megerősítette az amerikai Abrams tankok Kijevbe szállítását, és kiemelte, hogy kulcsfontosságú szerepük van az Oroszország elleni védekezésben.

Mark Milley amerikai tábornok szintén méltatta a tankokat, mondván, hogy "változást fognak hozni" a jelenleg is tartó 19 hónapos háborúban.

"Az Abrams tank... rendelkezik megfelelő védelemmel lőszerrobbanás esetén. A többi tank nem. Ha a lőszer felrobban, nincs esély a túlélésre" - mondta egy harckocsivezető.

Orosz tüzérségi tűz érte Herszont, többen meghaltak

Legalább három ember életét vesztette, és öten megsebesültek az orosz tüzérség legutóbbi támadásainak következtében a dél-ukrajnai Herszon megyében.

Olekszandr Prokugyin kormányzó Telegramon közzétett tájékoztatása szerint öten csütörtökön, ketten pénteken sebesültek meg a heves ágyúzásban.

A kormányzó azt is közölte, hogy

az orosz hadsereg 24 óra alatt 96-szor lőtte a megyét, amelyek közül 45 a megyeszékhelyet, Herszont érte.

Az elmúlt napokban az orosz tüzérség Herszon ellen több támadást intézett, amelyek sok civil áldozattal jártak.

Az ukrán elnök ukrajnai rabbikkal együtt vett részt a Babij Jar-i megemlékezésen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben ukrajnai rabbikkal együtt részt vett a második világháború idején több tízezer ezer zsidó halálát követelő Babij Jar-i tragédia áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen – közölte az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége a Facebookon.

A második világháború alatti Babij Jar-i tragédia a holokauszt világméretű szimbólumává vált. 1941. szeptember 29-én a nácik megkezdték a kijevi zsidó lakosság tömeges kivégzését. Több mint 22 ezer embert lőttek agyon. A halál futószalagja még október közepén sem állt meg, az áldozatok száma meghaladta az 50 ezret

– emlékeztetett Zelenszkij. Beszédében megjegyezte, hogy a judaizmus ma Ukrajnában minden megkülönböztetés nélkül virágzik és fejlődik. Átadta üdvözletét a zsidó közösségnek, amely ezen estén ünnepli szukkótot, a sátrak ünnepét.

Az ukrán elnök kérésére ezúttal a ceremónia visszafogott, résztvevőinek száma pedig korlátozott volt: rabbik vettek részt rajta Ukrajna külünböző városaiból, Kijevből, Berdicsevből, Zsitomirból, Bila Cerkvából és Cserkasziból, élükön az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége tanácsának alelnökével, Rafael Rutman rabbival – írta a hitközség közleményében.

A ma Kijevhez tartozó Babij Jarban történt a második világháború történetének egyik legnagyobb tömegmészárlása. 1941. szeptember 29-én és 30-án a német megszállók több mint 33 ezer zsidót tereltek össze és lőttek agyon egy szakadéknál. A következő több mint két év során további tömeges kivégzések történtek ott, az áldozatok között voltak romák, nem zsidó kijevi lakosok, partizánok, szovjet hadifoglyok, egyes források szerint magyarok és csehek is. A kivégzettek száma egyes források szerint meghaladta a százezret.

Zelenszkij a Telegramon közzétett csütörtök éjszakai videóüzenetében kijelentette: Ukrajna megérdemli, hogy a NATO tagjává váljon, és mindenképpen az lesz.

„Ez nem csak a mi ukrán törekvésünk, Európa számára ez az egyetlen életképes biztonsági lehetőség, amely garantálja a valódi, tartós békét. Azon dolgozunk, hogy gyakorlati előrelépést érjünk el a szövetségbeli tagság elnyerésében” – fogalmazott az elnök. Elmondta, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral aznap Kijevben tárgyalt az Ukrajna–NATO tanács formátumáról.

Az elnök tájékoztatott a francia és a brit védelmi miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeiről is, akikkel – mint mondta – elsősorban az ukrán katonák felszereléséről és a háború megnyerésének általános stratégiájáról beszéltek. Zelenszkij kijelentette, hogy létrejött egy együttműködés Ukrajna és partnerei között bizonyos fegyverek közös gyártására.

A háború kimenetelét a drónok fogják eldönteni

Az orosz hadsereg napról napra erősebbé válik, ellentétben az ukrán hadsereggel, amely elveszíti legjobb katonáit. Ezt a véleményt Julian Repke német újságíró fogalmazta meg az X (korábban Twitter) közösségi oldalon lengyel katonai szakértőkre hivatkozva.

Szerintük az ukrán félnek most elsősorban harcosokra van szüksége, és nem nyugati felszerelésre. Emellett elemzők értékelték az orosz drónokat is, és megjegyezték azok javulását.

Az új drónok kevesebb zajt adnak, így nehezebb észlelni őket. A „Lancets” még nagyobb hatótávolságot szerzett. A háború kimenetelét a drónok fogják eldönteni

– mondják katonai szakértők.

Korábban Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője azt mondta, hogy

az ukrán csapatok egy hónap alatt több mint 17 ezer katonát veszítettek.

Emellett pontosította, hogy szeptemberben több mint 2700 ellenséges fegyvert és katonai felszerelést is megsemmisítettek.

Egy német cég fegyvereket gyárt Ukrajnának

A német hatóságok engedélyezték a Rheinmetall fegyveripari konszernnek, hogy Ukrajnában fegyvereket gyártson, erről a cég sajtószolgálata számolt be.

A cég székhelye Kijevben lesz.

Korábban ismertté vált, hogy a német Rheinmetall konszern szállított Ukrajnának egy mobil tábori kórházat, a megrendelés költsége körülbelül kilencmillió euró volt. 

Az USA 300 millió dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Kijevnek

Az Egyesült Államok képviselőháza jóváhagyott egy 300 millió dolláros segélyt Kijev számára.

Korábban az Ukrajnának nyújtott támogatást kizárták az ország védelmi költségvetési tervezetéből, és külön törvényjavaslatba különítették el.

Ukrán katonák egy nemzetközi M1224 MaxxPro MRAP-en utaznak 
Fotó: Genya Savilov / Forrás: AFP

Rakéta találta el Mikolajiv városát

Az ukrán Mikolajiv várost ma hajnalban, helyi idő szerint 4 óra 13 perckor érte egy rakéta találat – írta a Telegramon Vitalij Kim, a Mikolajiv regionális államigazgatás vezetője.

„A találat a város szélén, egy infrastrukturális objektumot ért. Ennek következtében tűz keletkezett, amit 06:45-re sikerült eloltani. A részletes információk tisztázása folyamatban van” – írta Kim.

Hozzátette, tüzérséggel is lőttek egy településre:

„Ma, szeptember 29-én (helyi idő szerint) 03:59-kor az ellenség Kutsurub települést lőtte. A tüzet eloltották, áldozatok nem voltak.”

Dróntámadások Kaluga és Kurszk régiókban, és Belgorodnál

A légvédelmi rendszerek 10 drónt lőttek le Kurszk régió felett, egyet pedig Kaluga régió felett – számolt be róla az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjai szeptember 29-én, pénteken éjjel megpróbáltak orosz területen lévő célpontokat támadni. A szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek lelőtték a támadó drónokat.

Szeptember 29-én kora reggel Roman Starovoyt kormányzó arról számolt be, hogy a légvédelmi rendszert aktiválták Kurszk régiójában, ekkor az egyik drón két robbanószerkezetet dobott az alállomásra.

A támadás következtében az egyik transzformátor kigyulladt. Öt településen megszűnt az áramellátás, a kórház is áram nélkül maradt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egy dróntámadást csütörtökön délután 17 órakor is „meghiúsítottak”. Körülbelül négy órával később egy második drónt is lelőttek.

„Az ukrán pilóta nélküli légijárművet Belgorod régió felett megsemmisítették a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek” – közölte a minisztérium a Telegramon.

Katonai mozgósításokat tervez Ukrajna

Ukrajnában katonai mozgósításokat fognak végrehajtani, tavaszig 500 ezer embert terveznek összegyűjteni – mondta el Vaszilij Dandykin az Izvesztyiának.

Mint mondta, a Zaporizzsja irányában állomásozó ukrán csapatoknak pótolniuk kell dandárjaikat és jól fel kell fegyverkezniük.

Egy ukrán katona egy Browning M2-es géppuskával lő Kijev régióban 2023. szeptember 27-én
Fotó: Genya SAVILOV  / Forrás: AFP

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán–magyar határszakaszon 6631 fő, a román–magyar határszakaszon belépők közül 5985 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Amerika elégedett

Azokat a fegyvereket, amelyeket Ukrajna az orosz agresszió ellensúlyozására kap, megfelelően használják – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy szeptember 28-i sajtótájékoztatón. Nem fordult elő, hogy a fegyverek rossz kezekbe kerültek volna – mondta Miller.

Még több pénzt ölnek az oroszok a háborúba

Oroszország bejelentette, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi növelni a védelmi kiadásokat, hatalmas forrásokat irányítva az ukrajnai offenzívába, hogy felvegye a harcot a Nyugat által kirobbantott „hibrid háború” ellen – írta a The Guardian.

A bejelentésre akkor került sor, amikor Jens Stoltenberg a NATO főtitkára, valamint Nagy-Britannia és Franciaország védelmi miniszterei Kijevbe látogattak, ahol Zelenszkij további légvédelmi rendszerekért lobbizott. Látogatásuk az első kijevi védelmi ipari fórum előtt történt, ahol az ukrán tisztviselők több mint 160 védelmi cég és 26 ország képviselőivel találkoztak.

Lengyel helikopter a fehérorosz légtérben

Fehéroroszország azt állítja, hogy tegnap egy lengyel helikopter megsértette a légterét és mintegy másfél kilométert tett meg fehérorosz területen. Az incidenst Varsó tagadja – írta a Kyiv Independent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában