Ifjúságnevelés

2023.10.24. 15:19

Átalakult a Nemzeti Tehetség Program

Jelentősen átalakította a kormány a Nemzeti Tehetség Programot (NTP) annak érdekében, hogy a "tehetség útját" végig követni lehessen, és az eredmények adatalapon is kimutathatóvá váljanak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Magyar Nemzet online felületén kedden megjelent nyilatkozatában.

MW

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Hornung Ágnes közölte, hogy az átalakítás miatt volt egy kis eltolódás a pályázatok kiírásának ütemezésében, de október 20-ára az idei utolsó pályázatokat is sikerült közzétenni, és várhatóan novemberben megkezdődik az idei támogatások kifizetése is.

Arra a kérdésre, hogy esetleg szigorúbb lesz-e az új rendszer, több feltételnek kell-e megfelelni a jövőben, az államtitkár nemmel válaszolt. 

A jogosultak köre és a pályázati felhívások hasonlóak a korábbiakhoz, viszont eddig a különböző pályázatokat nem lehetett összehasonlítani, mert a jelentkezésnél más-más űrlapokat kellett kitölteni

 – mondta Hornung Ágnes.
Az átalakításnak éppen ezért az a célja, hogy a programok összehasonlíthatók legyenek, valamint mindenki számára látható és mérhető legyen azok hatékonysága, emelte ki az államtitkár.

Hornung Ágnes azt mondta, a kormány és a programért felelős tárca pontosan szeretné látni, kik vesznek részt a programban és évek múltán a tudásuk hogyan hasznosul, mert nemzetgazdasági érdek, hogy a Magyarországon tanuló fiatalok itt is bontakoztassák ki tehetségüket, hiszen ez a GDP-hez is hozzájárul.

Az átalakításnak egyéb gyakorlati haszna is lesz, a minisztérium ugyanis létrehoz egy tehetségtérképet, amely régiókra lebontva és tehetségterületek alapján segíti a fiatalokat és a szüleiket, tanáraikat abban, hogy hatékonyabban válogassanak az elérhető programok közül

 – jegyezte meg Hornung Ágnes. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a 15 éve indult NTP-ben eddig 34 mil­liárd forint értékben 19 ezer projektet támogattak, amelyekben évente 300-350 ezer fiatal vehetett részt.

A program évente több milliárd forintból működik: az emberek az adójuk második egy százalékát ajánlották fel a program javára, a kormány pedig ezeket a felajánlásokat egészíti ki, így alakul ki a program éves kerete.

Az adóhatóság szeptemberi adatai szerint idén több mint kétmilliárd forintnyi egyszázalékos felajánlás jött össze, ami rekordnak számít, számolt be Hornung Ágnes. Az államtitkár kitért arra, hogy vannak új kezdeményezések is, például a STEMpont elnevezésű felhívás, amelyre egyetemek tudnak jelentkezni a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai területek népszerűsítése érdekében.

Szintén új kezdeményezés a Tehetségközelben nyílt pályázat, amelynek az a célja, hogy a fiatalok a lakóhelyükhöz közel juthassanak be tehetséggondozó programokba vagy kaphassanak egyéni mentorálást.

Erre a pályázatra köznevelési, szakképző és felsőoktatási intézmények, egyházi szervezetek, civil szervezetek, közművelődési intézmények és múzeumok, határon túli szervezetek egyaránt pályázhatnak, ismertette Hornung Ágnes.

Az államtitkár közölte, a legfőbb cél, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, és mindenki lehetőséget kaphasson a képességei kibontakoztatására.

Ehhez pedig fontosak a lehető legpontosabb információk arról, hogy kik vesznek részt a programban, hol tartanak tehetségük kibontakoztatásában, milyen további ösztönzésre van szükségük, és végül hogyan hasznosul a tudásuk, hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában