Ukrán válság

2023.10.23. 07:21

Ukrajna újabb pénzügyi támogatást kapott az EU-tól

607. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A rakétacsapások következtében megsérült postaraktár épülete a harkovi régióban található Korotics faluban 2023. október 21-én

Forrás: AFP

Fotó: SERGEY BOBOK

Putyin nyitott az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megerősítette, hogy nyitott az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre, amennyiben Oroszország feltételei teljesülnek és figyelembe veszik a jelenlegi realitásokat. Ezt a Kreml sajtószolgálata szerint a brazil hivatali partnerével, Luiz Inácio Lula da Silvával folytatott telefonos megbeszélése során mondta. A brazil államfő hangsúlyozta, hogy meg kell találni a diplomáciai útját ukrajnai rendezésnek.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak nyilatkozik Pekingben 2023. október 18-án
Fotó: Szergej Gunejev / Forrás: MTI/AP/Kreml pool

Az orosz védelmi tárca 29 roham visszaveréséről tett bejelentést

Négy frontszakaszon 29 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 1170 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb emberveszteséget, 480 fővel az ukrán fél a limani frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, ahol 12 támadással próbálkozott.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet és 19 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckre a jelentés szerint hét kazettás lőszert lőttek ki.

Ukrajna újabb pénzügyi támogatást kapott az EU-tól

Ukrajna megkapta az Európai Uniótól a makroszintű pénzügyi támogatás kilencedik részletét, 1,5 milliárd eurót - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn a Telegramon.

Az EU költségvetési támogatása 2023-ban már 15 milliárdot tesz ki, ez az egyik legfontosabb tényező, amely segíti Ukrajnát, hogy gazdaságilag erős és fenntartható legyen

 - hangsúlyozta a kormányfő. Kiemelte, hogy jelenleg Kijev az Európai Bizottsággal közösen egy új, Ukrajnát hosszú távon segítő támogatási programon dolgozik, amelynek összértéke 50 milliárd euró. "Jövőre 18 milliárd eurót várunk ettől a programtól" - tette hozzá Smihal, köszönetet mondva az európai partnereknek az Ukrajna iránti "megingathatatlan szolidaritásukért".

Az Európai Bizottság szeptember 22-én fizette ki Ukrajnának az előző, nyolcadik részletet, amely úgyszintén 1,5 milliárd eurót tett ki.

Ukrajnát gyengítheti az izraeli háború

A litván külügyminiszter szerint a közel-keleti konfliktus nem gyengítheti az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást. Gabrielius Landsbergis a luxemburgi külügyminiszteri csúcstalálkozóra tartva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli és gázai konfliktus miatt a politikai energia elvonódik Ukrajnától - írja a The Guardian.

Mint mondta, „Elvárom, hogy látható és fontos partnerek legyünk az izraeli és palesztinai válság megoldásában, mert ez a mi biztonságunkról és azokról az elvekről is szól, amelyekért Ukrajnában küzdünk a jogállamiságról és hasonlókról. Nem felejthetjük el, nem fordíthatjuk el a tekintetünket Ukrajnáról. Látjuk Oroszország újbóli offenzíváját, és ez arra emlékeztet minket, hogy az oroszok az ilyen helyzetekre várnak, amikor máshová tereljük a figyelmünket, hogy felújíthassák a támadásaikat.

Herszoni kémeket fogtak el az ukránok

Letartóztattak három herszoni lakost, mert állítólag segítettek az oroszoknak a csapások célpontjainak kijelölésében, Herszon városában - jelentette be hétfőn a regionális ügyészség a Kyiv Independent szerint.

Az oroszok a jelentések szerint rendszeresen lőtték Herszon és a Dnyipro nyugati partján lévő falvakat a keleti parton lévő állásokból, ahonnan tavaly év végén visszavonultak.

Ukrán légierő: a légvédelem orosz drónokat és egy rakétát semmisített meg Ukrajna fölött

Oroszország 13 Sahid típusú önmegsemmisítő drónnal, egy irányított H-59 rakétával és egy azonosítatlan drónnal támadta meg Ukrajnát hétfőre virradó éjjel, a légvédelem valamennyit a levegőben megsemmisítette - közölte az ukrán légierő a Telegramon.

A jelentés szerint az orosz erők délről az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indították a Sahid drónokat, amelyek különböző irányokba repültek Ukrajna déli, keleti és középső régióiba. A H-59-es rakétát egy Szu-34-es repülőgépről lőtték ki Zaporizzsja megye légteréből. Feltehetően Ukrajna északi határánál indítottak útnak egy ismeretlen típusú drónt.

Az éjjel légiriadót rendeltek el a déli régiókban az orosz támadó drónok veszélye miatt. Ugyancsak légiriadó volt a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében. A dél-ukrajnai Odessza közelében az egyik lelőtt drón roncsai megrongálták egy kikötői raktár tetejét, és tűz is keletkezett, amit idő közben eloltottak - hozta nyilvánosságra Oleh Kiper, a régió kormányzója. Hozzátette, hogy a megye fölött az ukrán légvédelem kilenc támadó drónt semmisített meg. A támadások következtében senki sem sérült meg.

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 870-nel 294 700-ra nőtt. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit és 325 tüzérségi rendszert.

Különösen nehéz a helyzet

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij szerint Avdijivkában és a közeli Marjinka városában a helyzet továbbra is „különösen nehéz". Számos orosz támadás ellenére tartják a pozícióikat. Az orosz erők támadások sorozatát hajtották végre Avdijivka városánál, amely az orosz kézen lévő Donyeck és Luhanszk régiókból álló Donbász többi része visszafoglalásának kapuja.

Hat ember halt meg a levélfeldolgozóban

Hat ember meghalt, további 17 pedig megsebesült, amikor rakétatalálat érte a Harkov megyei Korotics postai levélfeldolgozó központját - jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök éjszakai videójában arról beszélt, hogy befejeződött a mentési akció.

Több mint 11 ezren érkeztek vasárnap Magyarországra

Magyarország területére 2023. október 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6100 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4949 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 88 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában