Honvédség

2023.11.13. 14:07

Orbán Viktor látogatást tett az Adaptive Hussars '23 hadgyakorlaton

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn ellátogatott az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat helyszíneire - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Forrás: Facebook/Orbán Viktor oldala

A kormányfő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke társaságában indult Kelet-Magyarországra, ahol a hazánk védelmi képességeit tesztelő, több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak.

BÖRÖNDI Gábor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadja (j3), mellettük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j4) és Kovács József nemzeti információs államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó (j2) Budapesten, a Mária Terézia laktanyában az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején 2023. november 13-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megmozdult az egész magyar hadsereg

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton megmozdult az egész magyar hadsereg - jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúhadházon, ahol éleslövészetet tekintett meg a honvédség helyi gyakorlóterén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a lövészetet megelőzően sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország harminc éve nem látott nagy honvédségi gyakorlatnak lehet a tanúja, amelyen a szövetségesi együttműködés, a Magyar Honvédség és a magyar közigazgatás közösen vizsgázik.

Ez a vizsga - tette hozzá - egyelőre nagyon jól sikerül, de természetesen meg kell várni, hogy a gyakorlat befejeződjön, és annak kiértékelése után lehet végső megállapításokat tenni.

A miniszter kiemelte, a gyakorlat célja, hogy megvizsgálja a haderő felkészültségét és reagálását egy elképzelt, Magyarország biztonságát veszélyeztető szituációra modellezve. Emellett teszteli a civil közigazgatás képességeit, azt, hogyan teljesítik például a haderő mozgatásával és a logisztikával kapcsolatosan felmerült katonai igényeket - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, fontos a katonai szövetségesi rendszerben történő együttműködési képesség vizsgálata, hiszen számos, itt állomásozó, továbbá a gyakorlat idejére az országba érkezett NATO-erő vesz részt a komplex hadgyakorlatban.

Arról is beszélt, hogy a másfél éve tartó ukrajnai háború, a néhány hete kitört közel-keleti konfliktus, valamint a terrorizmussal egyre jobban összeköthető illegális migráció veszélyei megváltoztatták az ország biztonsági helyzetét.

Ebben a helyzetben a magyar emberek joggal várják el, hogy a katonák felkészültek legyenek Magyarország megvédésére - jegyezte meg a miniszter.

A tárcavezető felidézte, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette a gyakorlat néhány elemét, a szentesi műszaki ezred hídépítési munkáját Tiszaroffnál, valamint az olasz és a magyar ejtőernyősök ugrását Nyíregyházán. Megjegyezte, a nyírségi megyeszékhelyen megtartott gyakorlatrészt a nemrég átvett NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, valamint a magyar légierő JAS 39 Gripen vadászrepülőgépei biztosították.

Felidézte, az Adaptive Hussars 23 gyakorlaton magyar oldalról körülbelül ötezer - köztük ötszáz tartalékos - katona, továbbá több száz technikai eszköz gyakorlatozik a hét végéig az ország több pontján.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke megerősítette, a honvédség "mozgásba lendült földön, vízen és levegőben": aktiválták a légvédelmi rendszert, megkezdődött a légierő csapatainak széttelepítése az ország több pontjáról, valamint megindultak a szárazföldi csapatok.

"Most vizsgázunk, hogy az elmúlt években mire készültünk fel" - tette hozzá a vezérkari főnök.

Elmondta, jelentős honvédségi erő és eszköz "mozog" szerte az országban; huszonöt helyszínen több mint ötezer katona mozdult meg, tesztelik a vezetési-irányítási rendszert, vizsgálják a logisztikai és utánpótlás-erőforrásokat, emellett éleslövészeteket és csapatmozgásokat hajt végre a honvédség.

A sajtótájékoztatón Rácz Róbert vármegyei főispán elmondta, az államigazgatás különböző szintjeinek az a feladata, hogy segítse a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtását.

A honvédséggel történő kooperáció minőségét, gyorsaságát és mélységét vizsgálja önmagán is az államigazgatás ezen a gyakorlaton, valamint igyekszik kiszolgálni a honvédség felmerülő igényeit - tette hozzá a főispán.

Tartalékosok a nemzetközi hadgyakorlaton

Sok tartalékos is részt vesz az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlaton - közölte a honvédelem.hu hétfőn.

Emlékeztettek arra, hogy a hadgyakorlatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter indította el a múlt héten Hódmezővásárhelyen.

Azt írták, a katonák közelgő átcsoportosításuk és feladataik előtt ismeretmegújító foglalkozásokkal készülnek Magyarország legnagyobb hadgyakorlatára.

Alapvetően területbiztosítási, illetve őrzés-védelmi feladatokra készítjük fel a tartalékos katonákat, amellett, hogy készen kell álljanak váratlan helyzetekre is

 - idézték Kovács Imre ezredest, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnokát.

A szolnoki kiképzésen részt vevők Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád vármegyéből érkeztek, sokan közülük már 2017 óta tagjai az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszernek. Akadnak olyanok is, akik az elmúlt években külföldön is bizonyítottak már, gyakorlatokon és missziós szerepvállalásban egyaránt - ismertette.

Harckocsi lő egy célpontra az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúhadházon, a honvédség gyakorlóterén 2023. november 13-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A parancsnok hozzátette, hogy bár kiképzettségi szintben lehet eltérés egy hivatásos, aktív állományú és egy a civil szakmája mellett elkötelezetten szolgáló tartalékos katona között, de utóbbiak hatalmas lelkesedéssel és akarattal kívánnak tanulni, fejlődni és bizonyítani.

Roppant büszke vagyok ezekre az emberekre, akik a tanulmányaik, munkájuk mellett, hétvégéiket, illetve szabadidejüket, szabadságukat sem kímélve csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Azért, hogy elsajátíthassák a különböző katonai készségeket és részt vegyenek a honvédség különböző feladataiban, és hogy védjék Magyarországot

 - közölte Kovács Imre.

Gunda Mihály tartalékos főhadnagy, aki jelenleg a 68. Területvédelmi Zászlóalj első századának parancsnokhelyettese, az összegzés szerint azt mondta: bár a különleges erők tudásának csak egyes részeit tudják a tartalékosok elsajátítani, azokat viszont professzionális módon. Hozzátette, hogy mindhárom részt vevő zászlóalj már korábban kiképzett katonákat delegált a gyakorlatra, így nekik már inkább csak ismétlő foglalkozásokat kell tartani.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában