Zéró tolerancia

2024.02.25. 07:48

Kocsis Máté: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség a gyermekvédelemben (videó)

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség – írja az MTI.

MW

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2024. február 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kocsis Máté az interjúban érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását, de mindketten olyan konzekvens döntést hoztak, amely szerinte példaértékű. „Nincs apelláta ilyen esetben”, ekkorát véteni nem lehet, teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében – mondta a kegyelmi ügyről.

Rámutatott: a jobboldalon, ha hiba van, akkor annak van következménye, a baloldalon pedig a bűnöknek sincsen. Varju László „elítélt bűnöző”, aki még mindig kapaszkodik a székébe, talán egyre reménytelenebbül, de ez lenne a pillanat, amikor megmutathatná a baloldal, hogy Fekete-Győr Andrással egyetemben ők is képesek vállalni tetteik következményét – hangsúlyozta Kocsis Máté.

Arról is beszélt: az elmúlt hetekben több olyan gesztust tett Svédország Magyarország felé, amelyek értékelhetők, önmagában a miniszterelnök látogatása is ezek közé tartozik. Mint mondta: Svédországban is inkább a baloldali és liberális pártok gyalázták Magyarországot, de az egész svéd politikai elit vagy aktívan, vagy minimum passzívan, de tűrte a sértő és valótlan állítások elhangzását.

A gesztusok reménykeltők, a frakció részéről elhárult minden akadály Svédország NATO-tagságának ratifikációja elől – jelentette ki a képviselőcsoport vezetője.

A köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamást úgy jellemezte: talán a legtekintélyesebb közjogi testület elnöke, kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse és a köztársasági elnöki hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években – közölte.

Az államfőválasztás kapcsán megjegyezte: annak 1990 óta világos rendje van. Amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni. Miért nem jutott eszükbe ez akkor, amikor ők voltak többségben a parlamentben? – tette fel a kérdést.

A gyermekvédelem helyzetéről szólva megerősítette, hogy a kormány vizsgálatokat rendelt el, meg kell nézni egy „pillanatképen” a gyermekvédelem mai állapotát. Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben – fogalmazott.

Kocsis Máté arról is szólt:

körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit.

Emellett kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el – mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel –, illetve azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel. Jobban kell látnia az államnak, hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell, hogy essenek – fejtette ki.

Kocsis Máté leszögezte:

a gyermekekkel való foglalkozás nem játék, és a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni. Azonban – tette hozzá – az a kialakulóban levő közhangulat, amely szerint a gyermekvédelemben dolgozó összes ember bűnös, messze elutasítandó. Az államnak az a kötelessége, hogy világos szabályokat alkosson, ezáltal megvédve azokat is, akik tisztességgel végzik a munkájukat.

Kocsis Máté arról is beszélt: amikor 2021-ben az első gyermekvédelmi törvénycsomagot elfogadták, annak egy pontját sem támogatta a baloldal. Még azt sem, hogy súlyosbítsák a pedofil elkövetők szabadságvesztés bűncselekményeit, vagy bárki számára elérhető pedofil nyilvántartást hozzanak létre. Ezért a Fidesz frakcióvezetője „minimum arcátlanságnak” nevezte, hogy bármelyikük képes kiállni a gyermekvédelmi tüntetésen.

A bicskei igazgató ügye felkavaró, vérlázító, és rettenetesen szomorú, hogy 1990 óta a helyén lehetett egy ilyen ember, akit még Demszky Gáborék időszakában neveztek ki – jegyezte meg.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a baloldali politikusoknak, ha egy pillanatig is komolyan gondolnák az ügyet, már 2021-ben is az igen szavazatukat kellett volna adniuk a pedofilellenes törvényhez, de ők ellenezték azt, sőt Brüsszelbe jártak feljelentgetni a kormányt a gyermekvédelemmel kapcsolatos szigorítások miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában