Vélemény

2024.02.11. 17:11

Orbán Viktor Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak adott interjút az orosz agresszióról

Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot a küszöbén, mint Ukrajna – mondta a kormányfő.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Február 15-én jelenik meg a Die Presse új angol nyelvű vitamagazinja, a European Voices, amelyet az Osztrák Külkapcsolati Tanáccsal és az ENSZ-szel közösen publikál. A negyedévente megjelenő politikai, üzleti és kulturális kiadvány célja, hogy hallassa a fontos hangokat Kelet-, Közép- és Délkelet-Európából. Az első számhoz Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár Budapestre utazott, hogy mélyinterjút készítsen Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Sokáig nem számítottam rá. De két héttel a háború kitörése előtt Moszkvában voltam, és volt egy olyan érzésem, hogy lehetséges az invázió. A látogatásom után beszámoltam a benyomásaimról a NATO főtitkárának, és elmondtam neki, hogy bajban vagyunk, mert az oroszok úgy gondolják, hogy előbb-utóbb erőszakkal kell megoldaniuk a konfliktust Ukrajnával, ha Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz

– válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy számított-e az orosz agresszióra. – Már 2008-ban azt mondtam, hogy a háború kitörését csak úgy lehet elkerülni, ha azonnal tárgyalnak Ukrajna jövőbeni NATO-tagságáról. A mi hibánk volt, hogy a szövetségen kívüli országok azt a benyomást keltették, hogy ez nem tárgyalási téma. Valószínűleg nem született volna megállapodás Ukrajnával, de legalább nyertünk volna egy kis időt, hogy átgondoljuk, hogyan tudnánk kiszabadulni Oroszország rendkívül konfrontatív hozzáállásából. Mindez nem csökkenti az Orosz Föderáció felelősségét ebben a háborúban. Azonban nem merítettünk ki minden diplomáciai eszközt a konfrontáció elkerülésére – idézte fel a kormányfő, majd kiemelte:

Erőt kell mutatnunk, és világosan kell kommunikálnunk az oroszokkal, ez alapján tudunk megállapodásokat kötni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Ukrajna ott van a térképen, akár tetszik ez a világpolitikának, akár nem. Oroszország pedig újra és újra el fogja pusztítani Ukrajnát.

Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha

– jelentette ki a kormányfő. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában