PR

2021.03.22. 15:57

Ha új mosógépet szeretnénk vásárolni

A magyar háztartások átlagosan 10 évenként cserélik le a mosógépüket. Ez relatív rövid élettartamnak tűnik, ami szakértők szerint tudatos termékfejlesztési politika eredménye. Nem arról van szó, hogy a gyártók elfelejtettek jó minőséget gyártani; a jelenség hátterében az áll, hogy a gyors innovációnak köszönhetően a vásárlók törekszenek az újabb, korszerűbb és energiatakarékosabb gépek beszerzésére. Ennek megfelelően a gyártók is nagyjából 10 évre optimalizálják a gépek várható élettartamát, vagyis nagyjából tízévenként a mosógép cseréjére kényszerülünk…

delmagyar.hu

Ha eljött az idő egy új mosógép beszerzésére, egyáltalán nem mindegy, milyen gép mellett döntünk. A kínálat meglepően széles, de a mosógépek első ránézésre nem sokban különböznek egymástól. Persze az alapvető típusok szerkezeti különbsége azonnal szembetűnik, de kérdés, melyik a legszerencsésebb választás számunkra.

A hagyományos elöltöltős mosógépek a mai napig meg tudták őrizni a népszerűségüket. Kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, energiatakarékosak és akár nagy mennyiségű ruhát is moshatunk velük. Az egyetlen hátrányuk a nagy helyigény; nem csak magával az alapterülettel kell számolnunk, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is. Velük szemben a felültöltős gépek kifejezetten a helytakarékosság szolgálatában állnak. Ezeket a készülékeket úgy alakították ki, hogy kifejezetten kis alapterületű fürdőszobák esetén nyújtsanak jó megoldást. Fontos tudni azonban, hogy a műszaki kialakításuk miatt ezek a gépek magasabb energiahasználatra kényszerülnek, illetve a mosószerrel is pazarlóbban bánnak. A két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni az elöltöltős keskeny mosógépek, amelyek inkább a hagyományos készülékekhez állnak közelebb.

Miután eldöntöttük, melyik típus a legjobb választás számunkra, további tulajdonságokra is figyelmet kell fordítanunk. Meg kell választanunk a dobkapacitás mértékét, amit a gyártók kilogrammban adnak meg. Gyakorlatilag nincs tökéletes tanács erre vonatkozóan; minél gyakrabban kell mosnunk, annál inkább ajánlott nagy dobban szerelt gépet vásárolni.

Figyelmet kell fordítani az energiahatékonyságra is.

Ezt a tulajdonságot elsősorban az energiaosztály írja le, azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy az idei évtől megváltozott ezek jelölése. Ma már nem találkozunk A „pluszos” jelölésekkel, a legmagasabb osztályt a sima A betű jelöli; ez azonban nem azonos a korábbi „A” jelöléssel, hiszen a skála teljes átrendeződésen esett keresztül.

Fontos tulajdonság lehet a centrifuga maximális fordulatszáma is. Minél magasabb ez a szám, annál kevesebb víz marad a szövetek szálai között; ez fontos tulajdonság akkor is, ha hagyományos módon szárítjuk a ruháinkat, illetve akkor is, ha szárítógépet használunk. Utóbbi esetében jelentős energiamegtakarítást érhetünk el a hatékony centrifugának köszönhetően. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a nagysebességű centrifugálás roncsolhatja vagy akár tönkre is teheti az érzékeny ruhadarabokat.

Érdemes tudni, hogy ma már léteznek zajcsökkentő megoldásokkal szerelt mosógépek. Amennyiben a gépet amerikai konyhás nappaliban vagyunk kénytelenek elhelyezni, érdemes keresni az ilyen készülékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában