PR cikk

2022.11.28. 00:00

Gyere a Móravárosiba, az ezermesterek iskolájába!

Ha Te is vallod, hogy minden szakmát lehet művészi fokon űzni, akkor tanulj a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolában! Lehetsz Fodrász, Kozmetikus technikus, Ács, Asztalos, Épületgépész technikus, Burkoló, Hegesztő, Festő, mázoló, tapétázó, Vegyész technikus, Faipari technikus vagy Erősáramú elektrotechnikus.

delmagyar.hu

A Móravárosiban kilenc ágazat közül választhatsz: Gépészet, Épületgépészet, Építőipar, Vegyipar, Kreatív, Fa- és bútoripar, Elektronika és elektrotechnika, Szépészet, Specializált gép- és járműgyártás. 

Technikusi képzések 

Épületgépész technikus 

Az Épületgépész technikus 5 éves képzésének elvégzése után biztosíthatod egy épület kényelmes használatához a megfelelő technológiákat, elláthatod az épületek gépészeti szerelésével, felújításával és karbantartásával kapcsolatos feladatokat. Ivóvíz-, szennyvíz-, szellőzési, klimatizálási, fűtési és gázrendszereket építhetsz ki. Precizitást és műszaki szemléletet igénylő kreatív szakma, óriási kereslettel. Ha rendelkezel kiváló térlátással, műszaki affinitással, jelentkezz!  

Erősáramú elektrotechnikus 

Ha szereted a számítástechnikát és az elektronikát, valamint érdeklődsz a villamos gépek, épületek, berendezések működése és irányítása iránt, akkor jó helyen jársz. A napjainkban dinamikusan terjedő okosmegoldások tekintetében is komoly szakmai jövőt, változatos feladatokat ígérő szakma az Erősáramú elektrotechnikus, amely az Elektronika és elektrotechnika ágazat 5 éves képzése. Feladatkörödbe tartozik majd az alkalmazott irányítástechnikai, valamint hajtástechnikai installáció kezelése, összeállítása és üzemeltetése is. Továbbá üzemi energetikai hálózatok létesítése, üzemeltetése, a villamosenergia-gazdálkodás nyomon követése, épületek energetikai, informatikai, vezérlési és jelátviteli hálózatának létesítése. 

Faipari technikus 

Kreatív és műszaki érzékkel rendelkezel? Szeretnél számítógépes tervezőprogram használatával termékrajzot, látványtervet, gyártási dokumentációt készíteni?  A Fa- és bútoripar ágazat 5 éves képzésén a Faipari technikus bútorok, ajtók, ablakok és fűrészipari termékek, laplemezipari, továbbá különleges faipari termékek tervezésében, előállításában vesz részt. Kisvállalkozóként a megrendelői igényeknek megfelelően bútort, ajtót, ablakot stb. tervez, készít és épít be.  

Fodrász  

A Fodrász szakma magába foglalja a haj, a fejbőr, az arcszőrzet formázását, tisztítását, ápolását, a különböző hajvágásokat, a vizes és száraz haj formázását. Továbbá a haj tartós formaváltoztatását, színváltoztatását, alkalmi frizura készítését, tanácsadását. Leendő vendégkörébe nők, férfiak és gyermekek egyaránt tartoznak. A Szépészet ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű végzettség megszerzésével zárul. Ha szeretnél mások esztétikus megjelenéséhez hozzájárulni, új technológiákat elsajátítani, a divatot a fejtetőn keresztül formálni, akkor jelentkezz

Kozmetikus technikus 

A Szépészet ágazat 5 éves képzésének elvégzése után a Kozmetikus technikus kozmetikai  
alap-, és kiegészítő műveleteket végez, diagnosztizál, kezelési tervet állít össze, amelynek során professzionális kozmetikumokkal dolgozik. Hozzájárul és támogatja az ápoltság, higiénia, szépség és egészség megőrzését, professzionális kozmetikumokkal dolgozik, azok alap- és hatóanyagait ismeri. 

Vegyész technikus 

A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. Vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez. Jó választás annak, akit vonz a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint képes rendszerben gondolkodni.  

A Vegyipar ágazat 5 éves képzése a Vegyész technikus szakma, amelynek a választható szakmairánya az Általános laboráns szakmairány. 

3 éves szakképző iskolai képzések 

Ács 

Az Építőipar ágazat 3 éves képzésén a hagyományos technikák mellett a gépesítést, az előregyártást és a digitalizációt is megtanulhatod. Tetőt építhetsz, bonthatsz és felújíthatsz, valamint állványzatokat építhetsz és zsaluzatokat szerelhetsz.  

Asztalos 

Amennyiben szeretsz alkotni, a fával és faalapú laptermékekkel dolgozni, érdekel a kreatív alkotófolyamat, szereted a változatos tevékenységeket, legyél Asztalos! Az Asztalos különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, ajtók, ablakok és belsőépítészeti munkák elkészítését, szerelését, javítását és felújítását végzi. 

Burkoló 

Burkolóként elkészítheted az épületek, építmények kültéri és beltéri hidegburkolatait, valamint a beltéri fal és padlófelületek melegburkolatát, ezeket javíthatod és bonthatod is. A burkolatok és térburkolatok mestereként szükséges a remek formaérzék, térlátás, kézügyeség, kreativitás és állóképességgel. Megalkothatod az épületdíszítő, valamint homlokzat-, lábazatburkolatait, azokat javíthatod, felújíthatod és bonthatod is.  

Festő, mázoló, tapétázó 

Aki kreatív gondolkodású, jó a kézügyessége és szeret változatos munkakörnyezetben dolgozni, remek szobafestő lehet. A Festő, mázoló, tapétázó feladata a különféle alapfelületek festése, mázolása, díszítése, megóvása a környezet hatásaival szemben. A 3 éves képzés során megtanulhatod a szakszerű felületdiagnosztikát, a felület előkezelését, előkészítését. A kézi és gépi festési technológiák alkalmazásával önállóan, a munkavédelmi, környezetvédelmi és biztonsági előírások szerint tudsz majd dolgozni. 

Hegesztő 

Érdekel a kisebb-nagyobb acélszerkezetek, csőhálózatok, gépelemek, tartályok hegesztése? A Hegesztő különálló szerkezeti elemként készült gépalkatrészeket, szerkezeti elemeket egymáshoz rögzít, különféle hegesztési technikák, eljárások alkalmazásával. Tanulmányozza és értelmezi a munka tárgyára, céljára és a technológiára vonatkozó dokumentumokat. Ismeri és biztonsággal használja a kézi és kisgépes fémalakító műveletekhez használatos gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, védőfelszereléseket. 

Ipari gépész 

Az Ipari gépész különböző gépészeti berendezések szerelését, üzemeltetését, karbantartását végzi. Műszaki dokumentáció alapján kézi és kisgépes megmunkálással egyszerű alkatrészeket gyárt. Gépkönyvek alapján elvégzi a gépek, berendezések üzembe helyezését. Gépelemeket, egyszerű szerkezeteket, komplex gyártósori részegységeket műszaki dokumentáció alapján szerel össze. A Gépészet ágazat 3 éves képzése, választható szakmairány: Ipar. 

Kárpitos 

A Fa- és bútoripar ágazat 3 éves képzése többségében kézimunkát ígér, kisebb mértékben gépesítés, digitalizáció jellemzi. A Kárpitos szövettel, bőrrel látványossá, különféle tartószereléssel, rugózattal, párnázóanyagokkal kényelmessé teszi a bútorokat, belső tereket, járműveket. Ha szeretsz alkotni, kedveled a változatos alapanyagokat, a kézművesmunkát, és érdekel a design és a precizitást igénylő tevékenység, válaszd a Kárpitos szakmát! A kreativitás, precizitás, kézügyesség, igényesség, szépérzék és térlátás kompetenciákra mindenképpen szükséged lesz. 

Kőműves 

A Kőműves hozza létre az épületek alapjait, legfőbb szerkezeteit, boltíveket és boltozatokat, lépcsőket épít, valamint elvégzi a külső és belső vakolást. Keze nyomán lesz a tervből valóságos szerkezet. Ezzel a munkával stabil megélhetést biztosíthatsz magadnak. Az állóképesség, a jó szemmérték és térlátás, kézügyesség, csapatmunka, az új innovatív technológiák megismerésére és elsajátítására való hajlam elengedhetetlen a szakma elsajátításához. 

Szárazépítő 

A Szárazépítő beltéri épületszerkezeteket készíti el: válaszfalakkal szobákat, termeket hoz létre, falburkolatokkal elegánsan takarja a nyers beton és tégla felületét és egyben a gépészetnek és az elektromos vezetékeknek is helyet ad. Álmennyezetet és álpadlót, tűzvédelmi burkolatot is szerel igény szerint. Megalkotja mindemellett a tetőtér hangulatos világát aljzattól az álmennyezetig. 

Villanyszerelő 

A Villanyszerelő épületek, létesítmények és hálózatok hagyományos és intelligens villamos és napelemes rendszerének kialakítását végzi. Az ipari és kommunális létesítmények villamos berendezésének szerelése során kapcsoló- és elosztóberendezést telepít, ipari energiaelosztó-vezetéket, szabadvezetéket, kábelt, vezérlő- és szabályozókészüléket, berendezést szerel, javít. Feladatkörébe tartozik a villamos ellenőrző mérések, vizsgálatok és beállítások elvégzése is. Az Elektronika és elektrotechnika ágazat 3 éves képzésén választható szakmairányok: Épületvillamosság, Villamoshálózat, Villamos készülék és berendezésszerelő. 

Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő 

Ez a szakma több részből tevődik össze. Ide tartoznak a hűtéssel, klímával, hőszivattyúval, légtechnikával és ezek berendezéseivel kapcsolatos ismeretek, amelyek a képzés során egymásra épülnek. Ennek a piacképes szakmának a képviselői hűtő-, klíma- és hőszivattyú-berendezéseket, rendszereket létesítenek, szerelnek, üzemelnek be, javítanak és tartanak karban. Ha Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szeretnél lenni, erős műszaki irányultság, és kreativitás kell, hogy jellemezzen Téged. 

Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő 

Fő feladata lesz biztosítani egy épület komfortos használatához a megfelelő fűtéstechnikai megoldásokat, ötvözve a melegvízellátással. A műszaki feladatok iránti erős érdeklődés nagyon fontos, hiszen az új rendszerek kiépítése, a meglévő rendszerek felújítása, karbantartása, bővítése lesz a fő tevékenysége, illetve felszerelni és beszerelni a gáztüzelő-berendezéseket, azok égéstermékelvezető-rendszereit. 

https://szakkepzesszeged.hu/  

https://www.facebook.com/szegediszakkepzes 

 

SZSZC-MSZI-vektor-szerkesztheto_CC
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában