Hirdetés

2023.11.28. 00:00

Lezárult a Gyálai Holt-Tisza kármentesítése

Jelentős és átfogó környezetvédelmi beruházás valósult meg Csongrád-Csanád vármegyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság koordinálásával. A Gyálai Holt-Tisza kármentesítése érdekében 4,5 milliárd forint pénzügyi keret állt rendelkezésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásából.

PR cikk

A Gyálai Holt-Tisza vízminősége a beruházásnak köszönhetően látványosan javult Forrás: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének előkészítése hosszú évek óta zajlik, a tényfeltárások, iszap- és vízmintavételek után a vizsgálatok elsősorban szénhidrogén szennyezést azonosítottak. A PILOT projekt során kilenc tisztítási alternatíva vizsgálata zajlott le, melynek eredményei alapján elkészült a Gyálai Holt-Tisza teljes, Fekete bögéjét érintő műszaki beavatkozási terv, meghatározva azt a módszert, mellyel kezelhetővé vált a holtágból kitermelt szennyezett iszap. 

 

A beavatkozás során a szennyezett iszap egy részét a víztelenítést követően veszélyes hulladékként szállították el a területről hulladékkezelőhöz. A fennmaradó szennyezett iszap kezelése a holtág mederében valósult meg. A helyben kezelés során minden alkalmazott technológiai lépés a mederben történt, a szennyezőanyagok kárhelyről történő kiléptetése nélkül. A kezelés befejezését követően a területen maradó iszap a mederben lett elhelyezve, a hidraulikailag ellenőrzött, végleges mederformához alakítva, a belvízelvezetési és tárolási funkció figyelembevételével. A beavatkozás során környezeti monitoring üzemelt.

A beruházás központi eleme volt a szennyeződött iszap kitermelése, szállítása, helyben történő biológiai kezelése. A természet visszafoglalja az így megtisztított élőhelyeket. Forrás: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A holtág szennyezéssel érintett mederszakaszának kármentesítése, a „KEHOP 3.3.0 – Szennyezett területek kármentesítése” pályázati konstrukcióban, európai uniós és hazai forrásokból származó 100%-os támogatás felhasználásával valósult meg, összesen bruttó 4.500.000.000 Forintból.

Projektadatok:
   • Projekt címe: Gyálai Holt-Tisza kármentesítése
   • Projekt azonosítószáma: KEHOP-3.3.0-15-2019-00008
   • Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság
   • Konzorciumi tag: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
   • Szerződött támogatás összege: 4 500 000 000 Ft
   • Támogatás mértéke: 100%
   • Támogatási döntés dátuma: 2019. május 13.
   • Projekt fizikai befejezése: 2023. november 30.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában