Rövidhírek

2022.04.13. 11:20

Megemelték a zöldhitel keretösszegét

Munkatársunktól

A monetáris tanács a múlt héten 100 milliárd forinttal megemelte az NHP Zöld otthon program keretösszegét, egyben szigorította a finanszírozható lakásokra vonatkozó energetikai követelményeket, és döntött a Zöld jelzáloglevél-vásárlási program feltételeinek módosításáról is – közölte a Magyar Nemzeti Bank. 
 

 

Az intézkedésekről kiadott közlemény szerint az MNB fontosnak tartja, hogy az ár­­stabilitás veszélyeztetése nélkül ösztönözze a zöld szempontokat a lakáshitelpiacon. A program 2021. októberi indulása óta több mint 135 milliárd forintnyi hitelszerződés jött létre. A pénzintézetekhez benyújtott hitelkérelmek elérték a 200 milliárd forintos keretösszeget, ezért a bankszövetség a program folytatását kérte az MNB-től. 
 

 

Az energetikai elvárások annak érdekében szigorodnak, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözzék. A változatlanul megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan úgynevezett primer energiafelhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/m2/év helyett 80-as értékre csökken. 
 

 

A program az indulása óta több ezer energia-hatékony ingatlan építéséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!