Rövidhírek

2022.05.12. 12:11

Kevesebb a tartalék

A megtakarítással nem rendelkezők aránya egy év alatt 9 százalékponttal emelkedett, és elérte a 40 százalékot, a könnyen pénzzé tehető értéktárgyak pedig előtérbe kerültek – állapította meg a BÁV Zálog áprilisi országos reprezentatív kutatása, amelynek eredményéről tájékoztatták az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások csupán néhány hónapra elegendőek. A válaszadók megközelítőleg 70 százaléka úgy érzi, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetét, 10-ből 8-nál pedig a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét. 
Míg tavaly például a megkérdezettek 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék volt – mutattak rá. Hozzátették, hogy 2022-ben sokan inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat, így például a nyaralást is. 

A felmérés szerint átrendeződött a megtakarítási formák népszerűsége: a bankbetétet választók aránya 9 százalékponttal 20 százalék alá csökkent, az államkötvények és részvények kedveltsége egy év alatt megfeleződött. Abban nincs változás, hogy a válaszadók egyharmada tartja megtakarítását készpénzben. 

A zálogpiaci társaság felhívta a figyelmet arra, hogy az értéktárgyak rendkívül népszerűek; a válaszadók 19 százaléka rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel. 

Dandé Imre, a BÁV Zálog üz­letág-igazgatója a közleményben elmondta: az 500 ezer forint alatti kölcsön felvételét tervezők 28 százaléka zálogkölcsön felvételében is gondolkodik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!