Sport PRINT

2007.01.05. 15:19

Pelé rekordjára hajt Romario

Címkék#*nemzsport

Egyesült államokbeli és ausztráliai kitérő után megint odahaza, Brazíliában, egykor volt csapatánál, a Vasco da Gamánál folytatja pályafutását Romario, aki addig játszik, amíg el nem éri az 1000 gólos álomhatárt.

A 40. születésnapját a hónap végén ünneplő Romario csütörtökön már régi-új együttesénél edzett, ám inkább csak könnyed átmozgatást végzett, miután átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon.

A riói klub kedvezményes szerződéssel várja, ami nem csupán a pályán szerzett érdemeknek szól, hanem annak is, hogy évekkel ezelőtt Romario húzta ki a pénzügyi csávából akkortájt csődközelbe jutott egyesületét. A kiváló támadóval az eddig négyszeres brazil bajnok Vasco 1989-ben diadalmaskodott a nemzeti pontvadászatban, s a több európai csapatnál is megfordult játékosnak elévülhetetlen érdemei vannak abban is, hogy Brazília válogatottja 1994-ben világbajnok lett, amit a FIFA akkor az Év játékosa címmel külön is honorált.

Visszaigazolásához amúgy most még a FIFA különengedélye szükségeltetik, mivel a nemzetközi szövetség szabályai szerint egy labdarúgó legfeljebb két klubnál játszhat 12 hónapon belül, márpedig Romario az elmúlt egy esztendőben az ausztráliai Adelaide előtt az Egyesült Államokban, Miamiban is profiskodott. A célja vendégjátékosként alapvetően az volt, ami hazatérése után is: eljutni az 1000 szerzett gólig, amivel mint „határátlépő" a második lenne a futballtörténelemben Pelé mögött. A honfitárs Fekete Gyöngyszem máig az egyedüli labdarúgó, aki pályafutása alatt ezernél többször volt eredményes. Romariónak még mintegy két tucatnyi találat hiányzik az „ezredességhez".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!