Pénz-ügyek

Fábik Tibor

Sokan fanyalogtak, amikor 2018-ban Luka Modric kapta meg az Aranylabdát, ám a Real Madrid horvát karmestere most gyaníthatóan azoknál is „jó pontot” szerzett, akiknél nem kedvenc.

 A 37 esztendős középpályás egy évvel meghosszabbította a szerződését a Real Madridnál, visszautasítva a szaúd-arábiai al-Ahli ajánlatát, ami 80 millió eurót hozott volna neki a konyhára.

 Ez az összeg a hétszerese a madridi bérének, amivel egyébként a Real egyik legjobban fizetett játékosa. Jó okkal, hiszen idén is a királyi gárda alapembere volt, és főszerepet vállalt abban, hogy a horvát válogatott júniusban a Nemzetek Ligája négyes döntőjében ezüstérmes lett. 

Modric ezzel együtt jövő nyáron a németországi Eb után alighanem felhagy a profi futballal. Senki nem szólt volna egy rossz szót sem rá, ha az utolsó szezonjára elmegy pénzt keresni Szaúd-Arábiába, nem ő lett volna az első. A már 38 éves, ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo persze maradt volna Európában, de neki már nem jutott hely egyetlen topklubban sem. December végén így évi 200 millió eurós fizetésért 2025 nyaráig elkötelezte magát az al-Nasszr­hoz. Az viszont komoly meglepetésként hatott, Carlo Ancelottit, a Real Madrid vezetőedzőjét is meglepte, hogy Karim Benzema az utolsó pillanatban úgy döntött, nem hosszabbítja meg a lejáró szerződését, hanem az al-Ittihadhoz igazol. A regnáló aranylabdás, 35 éves francia a hó elején 2026-ig írt alá, és ugyanúgy évi 200 millió eurót tehet zsebre, mint Ronaldo. 

Amióta Benzema érkezését bejelentették a szaúdiak, röpködnek az eurómilliók, no meg a neves játékosok a királyságba. A bajnok al-Ittihadba befutott az ugyancsak lejárt szerződésű, így ingyen érkező francia N’ Golo Kanté (Chelsea), az al-Hilalhoz pedig a portugál Rúben Neves (Wolverhampton) és a szenegáli Kalidou Koulibaly (Chelsea). Utóbbiakért azonban 55, illetve 23 millió eurót fizettek az arabok. Ám a pénz arrafelé nem számít, és nem is a klubok, hanem az állam, hivatalosan a liga (SPL) intézi a sztárok szerződtetését. Ügyelve arra, hogy a két nagy rijádi csapat, az al-Nasszr és al-Hilal, valamint a két dzsiddai, az al-Ittihad és al-Ahli között az erőviszonyok ne nagyon boruljanak fel. Az al-Ahlihoz a hírek szerint jön a brazil Roberto Firmino (Liverpool) és a szenegáli Édouard Mendy (Chelsea), míg a marokkói Hakim Zijes (Chelsea) és a horvát Marcelo Brozovic (Inter) az al-Nasszrhoz tart. Mindannyian jóval fiatalabbak Modricnál – Rúben Neves csak 26 éves –, de tudjuk: van az a pénz…