Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

400 helyett 700 ágyról tárgyalna

Ha igaz, ami a minisztériumi tervekről, az aktív kórházi ágyszámok elosztásáról kiszivárgott, válságba kerülhet több Csongrád megyei kórház is – hangzott el tegnap a megyei önkormányzat sajtótájékoztatóján. Nógrádi Zoltán úgy tudja: a védett szentesi és szegedi ágyak mellett csupán 400 aktív ágyra pályázhatnak a kórházak a megyében – miközben Bács-Kiskunban 900-ra, Békésben pedig 850-re.

Bakos András

Az egészségügyi miniszter a jelek szerint meg akarja alázni Csongrád megyét – mondta tegnap a megyeházán Nógrádi Zoltán. A fideszes politikus – aki a megyei önkormányzatot képviseli a regionális egészségügyi tanácsban – arra a kiszivárgott információra hivatkozva mondott véleményt, amely szerint a dél-alföldi régióban a védett ágyszámon felül 400 megpályázható aktív ágy jut majd Csongrád megyének. Miközben Bács-Kiskun megyének 900, Békésnek 850 jutna.

Nógrádi hozzátette: ez a minisztérium javaslatában szerepel, a tervezetet hivatalosan január 8-án ismerteti Molnár Lajos miniszter a regionális egészségügyi tanáccsal. A 400 aktív ágy nem lehet tárgyalási alap, ha ez marad, az egészségügy ellátórendszere összeomlik – véli Nógrádi. Összehasonlításképp: ma a makói kórháznak 236 aktív ágya van, a deszkinek 137, a vásárhelyinek 315.

A régió lakosságának 32 százalékát Csongrád megye adja, a politikus úgy számolt, ennek arányában 700 megpályázható aktív ágyról kellene tárgyalni – a már védett szentesi 301 és a szegedi ágyak mellett. Nógrádi a felvetésre – a szegedi orvoscentrum esetében eddig 1117 garantált aktív ágyról volt szó – azt mondta, úgy tudja, már ez az információ sem biztos. Hozzátette: a szegedi intézmények és a deszki kórház szerepe azért sajátos, mert nemcsak megyei, de regionális feladatokat is ellátnak.

A megyei önkormányzat három kórházat működtet: a szentesit, a makóit és a deszkit. Utóbbi kettőt, és a vásárhelyi önkormányzat kórházát érintheti érzékenyebben a reform – áttételesen azonban az önkormányzatok által fönntartott többi intézményt is, hiszen ha bármelyik kórház finanszírozásának egyensúlya billen, a fönntartó kerül nehéz helyzetbe.

A tájékoztatón Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, annak érdekében, hogy a legoptimálisabb megoldás szülessen, egyeztettek az általuk fönntartott kórházak igazgatóival, fölkérnek egy tanácsadó testületet, tárgyalnak Makó, Szentes, Deszk, Hódmezővásárhely és Szeged polgármestereivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!