Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

A bambuszrügyet Távol-Keletről hozzák

Tavaly nyáron volt húsz éve, hogy megnyílt az első kínai vendéglátóhely Szegeden. A Pagoda étterem akkor kuriózumnak számított. Ma már számtalan helyen fogyaszthatunk a különleges ízvilágú távol-keleti ételekből, sőt a kínai specialitások olcsón, napi menü formájában is kaphatók.

Horváth Levente

Szegeden több étteremben is kínai szakácsok főznek. Fotó: Frank YvetteMa már senki sem lepődik meg, ha az édes és a savanyú íz egyszerre izgatja az ízlelőbimbóinkat, vagy ha a csirkehúst apró rákokkal, a marhahúst kagylóval tálalják fel. A szegediek húsz évvel ezelőtt, a Pagoda étterem megnyitásakor ismerkedhettek először a kínai ételekkel. Ma – kis túlzással – minden sarkon kínai étterembe botlunk.

A Pagoda a kezdetektől magyar tulajdonban van, de ma már nemcsak kínai specialitásokat, hanem az ázsiai (thai, maláj, indonéz) konyha ínyencségeit is kínálja az étlapján. – Sorra nyitnak a kínai éttermek, amelyek gyorsbüfé jelleggel, nagyon olcsón kínálják portékájukat. Ez nem kedvez az általunk képviselt minőségi vendéglátásnak – panaszkodott Szopkó Éva üzletvezető helyettes. A Pagodában jelentős választékot találni a tengeri herkentyűkből: rákból, kagylóból és homárból, amelyre jól csúszik a szintén kedvelt szilvabor.

A Peking étterem egy 23 üzletből álló vendéglátó-hálózathoz tartozik. A kínai tulajdonosok a Tescóban és a Szeged Plazában is üzemeltetnek éttermet. A Pekingben kínai szakácsok főznek. Főzés előtt minden húst pácolnak, és csak csont nélkül készítik el. A bambuszrügyet saját beszerzéssel egyenesen Kínából hozatják. Tóth Ferencné megbízott üzletigazgató elmondta, hogy a Peking 1996 óta működik kínai étteremként. – Nagyon népszerű a menünk. A vendégeink naponta változó, hatféle főételből és három köret közül választhatnak. A menühöz leves, saláta és befőtt is jár.

Evőpálcika-fogás

Az egyik pálcikát jobb kezünk hüvelykujja tövébe helyezzük, hozzászorítjuk mutatóujjunk tövéhez, lejjebb pedig megtámasztjuk a középső ujjunkkal. A másik pálcikát hajlított mutatóujjunk hossztengelyében fektetjük végig, és hüvelykujjunkkal hozzácsippentjük.

Egy éppen ebédelő társaság tagjai elmondták, hogy a változatosság kedvéért étkeznek hetente egyszer „kínaiban". Az ár-érték arány győzte meg őket. Kedvencük a csípős-savanyú leves és a három ízű csirke.

A Nagy Fal étterem kínai tulajdonosa, Lin Zhi kitűnően beszél a nyelvünkön. Nem is csoda, hiszen a felesége magyar, két közös gyermekük is van. Tavaly az állampolgárságot is megkapta. – Mi már két éve nem használunk étlapot. Délben menüvel várjuk a vendégeinket, akik hét főétel, két leves és hatféle saláta közül válogathatnak. A menühöz gyümölcs és édesség is jár. Esténként 1359 forintért korlátlan fogyasztással keleti svédasztalt, harmincnál is több fogást kínálunk.

A gyorséttermi jellegű Mars téri Kíváncsi Ételbárban már 500 forintért is találunk menüt. Egy szentesi nevelőnő, Kazincziné Vámosi Eszter háromféle húst és két köretet csomagoltatott el magának. – Amikor Szegeden vagyok, majdnem mindig bejövök ide. Négy lányom van, és mindnyájan nagyon szeretjük a kínai ételeket. – mesélte az asszony. Az üzlet tulajdonosa, Weng Xiao Qiang a fővárosból hozatja az alapanyagokat. – A kínai konyha specialitásait: a fafül gombát, a kínai sót, tésztát és lisztet Budapestről hozzuk. A húst és a zöldségeket helyben szerezzük be. Még ebben a hónapban Vásárhelyen is nyitunk egy kínai éttermet. – mondta el a férfi. És hogy mi Qiang kedvenc magyar étele? A gulyáslevesre és a halászlére esküszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!