Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

A Mol és a tározó

A Mol szerdán részvényvásárlással 62 százalékos tulajdont szerzett az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-ben, amely mintegy 150 milliárd forint költséggel építi ki az 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai földgáztárolót – jelentette be a Mol csütörtökön a BÉT honlapján.

A tervezett gáztároló kifejlesztése a jelenleg is termelő földgázmezőből – Szőreg-1 mező – történik. A 150 milliárd forint ráfordítás tartalmazza a mező 65 milliárd forintos vételárát, amelyet a Mol ad el az MSZKSZ Zrt.-nek.

A beruházás várhatóan 2010-re valósul meg. A Szőreg-1 mező 2,4 milliárd köbméter párnagázzal rendelkezik. A párnagáz műszaki-technikai okokból szükséges kelléke a tárolónak. Ennek a párnagáznak az értéke – ha most termelnék ki és adnák el piaci árakon – eléri a 145 milliárd forintot.

Az olajtársaság közlése szerint a mező 2006-ban mintegy 450 millió köbméter gázt és 32 ezer tonna kőolajat termelt. A Mol a közleményben kiemeli, hogy a termelés jövőbeni kieső cash flow-ját a mező vételára teljes mértékben kompenzálja.

A tervezett beruházás jól illeszkedik a Mol stratégiájához, és összhangban van a társaság megtérülési elvárásaival – áll a Mol közleményében.

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló, 2006. április 1-jétől hatályos törvény alapján az MSZKSZ-nek legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter mobilgáz biztonsági készletezéséről kell gondoskodnia. A Szőreg-1 mező egyébként mintegy 1,9 milliárd köbméter földgáz tárolására lenne alkalmas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!