Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

A Mol már árulhat gyógyszereket

Gyógyszert is árulhat tegnap óta négy budapesti és egy veszprémi Mol-kút. Egyelőre tesztelik a rendszert, bővítésről később döntenek. Más töltőállomás még nem kapott engedélyt, Csongrád megyéből egy üzlet kérelmét vizsgálják.

Ennél a budapesti benzinkútnál már van gyógyszerszekrény, a cég megyei töltőállomásai egyelőre kivárnak. Fotó: MTI/Beliczay László

Vény nélkül kezdett gyógyszert árulni tegnap az első cég, a Mol, öt töltőállomásán. Ezek közül négy fővárosi benzinkút (Hűvösvölgyi, Prielle Kornélia, Dózsa György út, Árpád fejedelem útja) és egy vidéki, Veszprémben. Nyitáskor Geszti László, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, az árusításhoz egy-egy kútnál 60-100 ezer forint fejlesztésre volt szükség, ez lényegében egy zárható vitrin elhelyezését jelenti. Ebből az eladó szolgál ki, kérésre. A választékot az igényekhez igazítják. Bacsúr György főmunkatárs lapunknak elmondta: jelenleg az engedélyezett háromszázas listából – egy gyógyszer-kereskedelmi cég népszerűségi sorrendje alapján – mintegy ötven patikaszer kapható, például vitaminok, cseppek, láz- és fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, gyulladásgátlók. A választékot a továbbiakban is a gyógyszerkereskedők adatai szerint változtatják.
A Mol-nak országszerte majdnem 360 töltőállomása van, ebből 12 üzemel Csongrád megyében, közülük öt található Szegeden. A cég újabb benzinkutak gyógyszerforgalmazásba való bevonásáról az első öt kút tapasztalatai alapján dönt majd néhány héten belül – tette hozzá Bacsúr György. Változatlanul a nagyobb településeken lévő, illetve a nagyobb forgalmú kutakat részesítik előnyben. Elképzelhető, hogy a déli határ felé nyitnak, de ezzel és a várható forgalom nagyságával kapcsolatban nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. Egyelőre kipróbálják, hogyan működik a rendszer.
A tisztiorvosi szolgálathoz eddig az országban összesen negyven árusítási kérelem érkezett. Ebből eddig ezt az egyet, a Mol-ét bírálták el pozitívan. Úgy tudni, a kereskedelmi láncok közül Drogerie Markt már bejelentette szándékát, a Tesco tervezi, de kérelmet nem nyújtott be, a Spar pedig egyelőre nem tervezi, hogy vény nélküli gyógyszereket forgalmaz.
– Rendkívül nagy az érdeklődés, de eddig csak öt kérelem érkezett be a regionális tisztiorvosi szolgálathoz Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyéből. A kérelmezők egyike sem benzinkút. Mindenkinek segítünk eligazodni a szigorú szabályok között – közölte Cseh Ildikó, a regionális tisztiorvosi szolgálat megbízott főgyógyszerésze. Engedélyt egyelőre egyik kérelmező sem kapott. A főgyógyszerész elmondta: Csongrád megyéből egy üzlet kért engedélyt gyógyszer forgalmazására, amelynek Bács-Kiskunban és Békésben is van boltja. Arra a kérdésre, hogy pontosan melyik, a főgyógyszerész adatvédelmi okra hivatkozva nem válaszolt. Adatpótlás után néhány nap múlva a hatóság helyszíni ellenőrzést tart, majd hamarosan megkezdődhet a gyógyszerek forgalmazása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!