Szeged és környéke

2007.01.11. 15:19

A rendőrség fantom(rajzoló)ja

Közel kétszáz feltételezett bűnözőről készített már fantomrajzot Kónya Zsolt. 1994-ben például Magda Marinkóról is. A Z. Nagy Bálint és családja meggyilkolásával is vádolt szerb férfiről egy szemtanú elmondása alapján készült el a – hasonlóság tekintetében sikeres – kép.

Kiss Gábor Gergely

Kónya Zsolt főhadnagy a Dorozsmai Takarékszövetkezet 2004 decemberi kirablójának fantomképével. Fotó: Segesvári CsabaKözel kétszáz feltételezett bűnözőről készített már fantomrajzot Kónya Zsolt. 1994-ben például Magda Marinkóról is. A Z. Nagy Bálint és családja meggyilkolásával is vádolt szerb férfiről egy szemtanú elmondása alapján készült el a – hasonlóság tekintetében sikeres – kép. A Szegedi Rendőrkapitányság főhadnagya pályafutása kezdetén még nem sejtette, hogy grafikus képzettségét új munkahelyén is gyakorolhatja majd.

Grafikusként végzett a Tömörkény gimnáziumban, volt dekoratőr és gépkocsivezető, majd a Szegedi Rendőrkapitányságnál járőrként kezdte el pályafutását tizenhét évvel ezelőtt Kónya Zsolt. A fiatalember ekkor még nem sejtette, hogy művészi ambícióival nem kell végleg szakítania.

– Pontosan nem emlékszem már az esetre, de az biztos, hogy 1990 őszén, egy kiemelt bűncselekmény kapcsán külföldi állampolgárról kellett nagyon gyorsan rajzolnia valakinek egy fantomképet. Akkori járőrtársam vetette fel, mi lenne ha én próbálnám meg elkészíteni a rajzot – meséli az azóta a közlekedésrendészeti osztály vezetőjévé lett főhadnagy.

Koncentrált a benzinkutas

A főhadnagy emlékei között különösen azt az esetet őrizte meg, amikor a 90-es évek közepén egy szerb férfi halálra gázolt egy kiskatonát az 5-ösön, majd cserbenhagyta áldozatát, kiszállt az autójából és elmenekült. Előtte azonban tankolt a férfi, és mivel az eset hajnalban történt, a benzinkutas jól emlékezett rá. Az elkészült fantomképet a határátkelőhelyekre is továbbították. A rajz alapján még aznap elfogták Tompánál a cserbenhagyót. A pontos személyleírást adó benzinkutas – talán nem is meglepő – egy nő volt.

Hogyan sikerült az első rajza? Vélhetően meg lehettek elégedve munkájával, hiszen azóta ő lett a CSMRFK „hivatalos" és egyedüli fantomképrajzolója. Tizenhét év alatt majdnem kétszáz képet készített különböző bűnesetek feltételezett elkövetőiről. – A legsikeresebb rajzok általában erőszakos bűncselekmények elkövetőiről készülnek, hiszen ha közvetlen kontaktusba, például dulakodásba keveredik a sértett az elkövetővel, vonásait jobban meg tudja jegyezni – magyarázza. S ha már sz erőszakos bűncselekményeknél tartunk, a főhadnagy megemlítette, ő készítette el 1994-ben Magda Marinko fantomképét is. A Z. Nagy Bálint és családja meggyilkolásával is vádolt szerb férfiről szintén egy szemtanú elmondása alapján készült el a grafitkép, aki azon a tragikus januári napon egy ismeretlen férfit látott a família háza környékén.

A fantomrajzoló legideálisabb „ügyfelei" a gyerekek és a nők, akik sokkal pontosabb személyleírást tudnak adni egy-egy bűntényről még akkor is, ha nem elszenvedői, csak szemtanúi voltak az esetnek. – A gyerekek őszintén, egyszerű sémákban gondolkodnak, ezért is könnyű velük dolgozni – magyarázta a főhadnagy. A férfiak ezzel szemben néha szeretnek kicsit túlozni, ha olyan valakiről adnak személyleírást, aki kirabolta, megverte őket.

Magda Marinko fantomrajza és fotójaDe hogyan és miért is készül a fantomkép? Ha bűncselekmény történt és az előzetes kihallgatások során feltételezhető, hogy egy szemtanú hiteles adatokat tud az elkövetőről mondani és más részlet nem áll rendelkezésére a rendőrségnek, a szemtanúkat a fantomrajzolóhoz viszik.

– Jó negyedórát csak általánosságban beszélgetünk a bűnesetről. Itt kiderül, milyen megvilágításban, melyik oldaláról láthatta a tanú az elkövetőt és milyen volt az alkata – mondja a főhadnagy. Kónya Zsolt csak ezután ragad grafitceruzát és háromnegyed óra alatt az ő fejében megfogalmazott képet veti papírra, amit ezután átnyújt a tanúknak, kérvén, egytől-tízig osztályozzák azt. Pályafutása során igen magas pontszámokat kapott tőlük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!