Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

A szépkor kezdete: a 62. szülinap

Az átmenet éve 2007, ugyanis a döntés megszületett, mégis 2008-tól módosul jelentősen a nyugellátás rendszere. A változás lényegéről Dudás Józsefnét, a Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

Újszászi Ilona

Fotó: Schmidt AndreaA munka világából való fokozatos visszavonulásra számtalan lehetőséget kínált az eddigi nyugdíjrendszer. Ám az ezt szolgáló kedvezményeket 2008-tól megnyirbálják.

– Az öregségi nyugdíjba vonulás együttes feltétele a 62. életév betöltése és a minimum húsz év szolgálati idő teljesítése – magyarázza Dudás Józsefné. A Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetője hozzáteszi: csak 2008 végéig marad a résznyugdíj intézménye, amikor 15 év szolgálati idővel is a szépkorúak közé léphet a 62 éves férfi, illetve a 61 éves nő.

Változnak az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság feltételei, de a „főszabály" marad: az igénylőnek a szolgálati idő fölmutatása mellett a meghatározott életkort is be kell töltenie. E kedvezményre 2008. január 1-jétől csak a legalább 38 éven át dolgozó, és 57. évet betöltő nő, illetve szülinapi tortáján 60 szál gyertyát elfújó férfi gondolhat. Az ilyen szülinaposok közül azok, akik csak 33 év szolgálati időt tudnak fölmutatni, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra lesznek jogosultak. Az előrehozott nyugdíjat tervezőknek 2014-ig újabb szigorításokra kell számítaniuk: 2009. január 1-jétől 2012. december 31-éig az a jogosult, aki a legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik, de az 59. életévét is betöltötte; utána a 41 munkával töltött év és a 60. szülinap megünneplése a feltétel.

Gyorshírek

A szigorítások híre futótűzként terjed, így aki csak teheti, még idén kezdeményezi nyugdíjba vonulását – véli a szakember. Ez magyarázza az egyenruhások (például rendőrök és tűzoltók) szolgálati nyugállományba vonulási kedvének növekedését. De annak is gyorsan híre ment, hogy jövőre változik a nyugdíjalap számításának módja: nem csak az adóval, hanem a járulékokkal is csökkentett jövedelemből számolják, ami 8-9 százalékkal kevesebb indulási alapot sejtet. Közben már dolgoznak a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításán is.

Az e körbe tartózók munkakedvét szegheti az az újítás, hogy a jövő évtől az előre hozott nyugdíjazását kezdeményezőnek biztosítással járó jogviszonyát (azaz munkaviszonyát) meg kell szüntetnie. De az az idén életbe lépő változás is, hogy a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni, áprilistól pedig a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot is. Ugyanígy a jövő évtől érvényes a szabály: ha a 62. életévét be nem töltő nyugdíjas jövedelme eléri az adott évi minimálbér összegének tizenkétszeresét, akkor nyugellátását szüneteltetik – de mindazokra, akik 2007 decemberéig nyugdíjba mennek, a szabály csak 2010 januárjától vonatkozik.

– A korkedvezményes nyugállományba vonulásra följogosító munkakörök 1997-ben összeállított jegyzéke most hosszú. De az ilyen foglalkoztatás átgondolására ösztönöz, hogy mostantól 13 százaléknyi korkedvezmény-biztosító járulékot kell fizetni, amit idén januártól az állam átvállal, de 2011-ig fokozatosan a foglalkoztatókra terhel – mondja Dudásné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!