Szeged és környéke

2007.01.28. 15:19

A távolság legyőzhető

Az autóbalesetben lebénult Péntek Norbert levelező tagozaton tanul a Móra Ferenc Szakközépiskolában. Az informatikaórára korábban úgy járt, hogy osztálytársai kerekes székével együtt felvitték a lépcsőn. Ma már viszont nincs szükség a markos legények segítségére: tanár és diák az interneten keresztül teremt kapcsolatot.

Nyemcsok Éva

Táv-informatikaóra. Az egyik gépnél, az iskolában Kispéter Zoltán...Kispéter Zoltán tanár irodájában, a számítógépe előtt ül. Néhány pillanat, és az internet, no meg a számítástechnika segítségével máris hallja a hangszórókon keresztül a 11. osztályos Péntek Norbi hangját. Az autóbalesetben lebénult fiú otthonról „jelentkezik be" informatikaórára. – Először átismételjük, amit a múlt órán vettünk, aztán folytatjuk a tördelési ismeretekkel – mondja a mikrofonba a tanár úr.

– Értem – feleli Norbi a távolból, közben a tanár úr gépének képernyőjén megjelenik ugyanaz, amit a fiú alsóvárosi otthonában lát a monitoron.
– Norbinak nagyon jól megy az informatika, ám körülményes volt az órákra járnia, mert a tanterem az emeleten van, s az iskolánkban nincs lift – magyarázta Kispéter Zoltán. – Így jött az ötlet, hogy az internet segítségével összekapcsoljuk az én gépemet az övével, s nem kell bejönnie az iskolába. Néha hétvégenként is tartok neki órákat. Nagyon jó ebből a tantárgyból, titkos vágyam, hogy októberben előrehozott érettségit tegyen, s később egyetemen vagy főiskolán tanuljon tovább.

... a másiknál Norbi – otthon. Fotó: Segesvári CsabaKispéter tanár úr 1981 óta tanít a Móra Ferenc Szakközépiskolában, informatikát 21 éve oktat. Szereti a tantárgyat, s magát a tanítást is. Mint mondja, az eszes, érdeklődő diákok inspirálják, meg is tesz értük mindent. Nemcsak Norbinak segít, van egy másik tanítványa is, akit szintén így tanít. Miközben elköszönünk, Norbi és a tanár úr már a tabulátorfunkcióról beszélget. A város másik végén, az alsóvárosi családi házban már várnak minket. Mire odaérünk Péntekékhez, véget is ér a virtuális óra.

– Ez az iskola nekünk ajándék volt, egy éve kilátástalannak tűnt, hogy Norbi tanuljon – mondta a fiú édesanyja, Ági. – Rengeteg segítséget kapunk a tantestülettől, a támogatásuk és hozzáállásuk nélkül Norbi nem tanulhatna – jegyezte meg. – A baleset előtt a fiam a Mórába járt, s utána sem akart máshová átiratkozni. Most levelező tagozaton készül az érettségire.

– Szeretem az informatikát, az angolt és a matekot is, bár ez utóbbi nem megy olyan jól – mondja Norbi. Úgy gondolja, megpróbálkozik októberben az előrehozott informatika érettségivel. Persze ez nem csak rajta múlik: egy újabb őssejtkezelésre áprilisban utaznak Moszkvába.
– Kiderült, hogy Norbi gerincén van egy ciszta. Most dől majd el, hogy meg kell-e műteni, vagy enélkül is folytatható az őssejtkezelés – magyarázza az édesanya. A fiúnak egy újabb kerekes székre is szüksége lenne, egy év alatt ugyanis 17 centit nőtt, a mostanit kinőtte. Az új székre pályázik a család, hogy megkapják-e, még nem lehet tudni.


Nagyműtét nyáron

Amennyiben Norbi cisztáját el kell távolítani, a fiú nyáron utazik szüleivel Moszkvába. Mivel hat-nyolc hetet kellene a fiúnak az orosz fővárosban töltenie, a költségek is magasra rúgnak: mintegy kilencmillió forintra. A család saját pénzéből ezt nem tudja kifizetni, ezért ismét támogatókat keresnek. Az adó egy százaléka Péntek Norbert számára az Alsóvárosi Közhasznú Egyesülethez juttatható el. A felajánlásokat a Partiscum XI. Takarékszövetkezet 57600084-11080958 számlaszámra várják. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!