Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Adományokra vár a baksi templom

Csupán 5 millió forint áll rendelkezésre a szükséges 60-ból a baksi templom megépítéséhez. A községben két évvel ezelőtt határozták el, hogy a helyi gyülekezetnek templomot építenek. A polgármester reméli: két év múlva már helyben tarthatják a keresztelőket és az egyházi esküvőket.

Nyemcsok Éva

A baksi templom tervrajzát mutatja Baloghné. Fotó: Schmidt Andrea– A tervek szerint 60 millió forintból épülhetne meg a baksi templom. Tavaly az akkori megyés püspök, Gyulay Endre 20 millió forint támogatást ígért, ebből ötöt már megkaptunk – mondta Búza Zsolt polgármester.

A baksi templom felépüléséhez összefogásra van szükség, az egyházi és az önkormányzati támogatás mellett a hívek adományaira is számítanak.
– A falu központjában álló telket ajándékba adtuk az egyházmegyének, továbbá a falu költségvetéséből finanszíroztuk a terület régészeti feltárást, ez 610 ezer forintba kerül – folytatta a beruházás ismertetését a polgármester. Emellett létrehoztak egy szervezetet, amit a napokban jegyeznek be. Ha a Római Katolikus Templomért Alapítvány – melynek elnöke a templomépítést kezdeményező korábbi polgármester, Balogh Lajosné – számlaszámot kap, azt feltüntetik Baks most megújuló honlapján, remélve, a hívek hozzájárulnak az építés költségéhez.

Búza Zsolt beszélt arról is: most úgy tűnik, külföldi magánszemély is a támogatók sorába lép, erről azonban többet még nem árult el.
– Optimisták vagyunk, reméljük, hogy késő nyárra elkészül a kiviteli terv, és egy-két éven belül a helybeli hívők látogathatják már a templomot. Akkor már nem kell másik községbe egyházi esküvőre, keresztelőre menni. Ráadásul turisztikai szempontból is a falu látványosságává válhat a falu szívében álló, új templom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!