Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

Álmosan indult az új év

Igazából az új év második napján is inkább pihentek az emberek – Szeged pangott az ürességtől. Csak az mozdult ki, akinek fontos dolga akadt. Ma azonban beindul az élet, kezdődik a suli.

Cs. Gát László

Régen volt olyan üres a Széchenyi tér, mint tegnap. Fotó: Segesvári CsabaSzinte üres volt a város tegnap délelőtt. Reggel csak az mozdult ki otthonából, akinek elengedhetetlen tennivalója volt. Alig volt utas az autóbusz- és villamosmegállókban. A tömegközlekedési eszközök lépésben haladtak az utakon, nehogy jóval a meghatározott időn belül teljesítsék a menetidőt. A hipermarketeken kívül a kisebb üzletek csak ímmel-ámmal nyitottak ki. Az élelmiszerboltok általában leltároztak, így tegnap zárva tartottak. A Kárász utcai egyik sportbolt dolgozói is számba vették a készletet, de délután már kinyitottak néhány órára. Szeged főutcáján egyébként a többi üzlet kinyitott, de ahogy Tábori Jánosné eladó fogalmazott, nem sok értelme volt, pangott a bolt. A könyvesboltokba többen betértek, a karácsonyra szánt könyveket cserélték vissza.

– Édesapám már olvasta Moldova György legújabb kötetét, amit Kádár elvtársról írt, így ezt próbálom visszacserélni – mondta Gut Béla. Az utazási irodák is tárt karokkal várták a leendő utasokat, hiszen ilyenkor itt az ideje a síelésnek és a melegégövi nyaralásnak.

Apropó meleg! A Szent István téri Dégáz ügyfélszolgálata előtt tegnap is többen szitkozódtak, mert nem tudtak bejutni. Itt, ahogy az ajtón a kiírás hirdette – és korábban lapunkban is megírtuk – nyolcadikáig nem is lehet ügyet intézni. Tegnap a Huszár utcai okmányiroda és az egészségbiztosító is zárva volt. Ma mind a két helyen kinyitnak.

Aki a megszokott helyen szeretett volna ebédelni – nevezetesen a SZOTE-menzáról és a Boci tejivóról van szó – az hoppon maradt, és éhesen távozott. Máshol ugyan kinyitottak a vendéglátósok, de a tegnapi álmosító napon sok jóra nem számítottak. A bankoknál viszont pörgés volt. Néhol egy órát is várni kellett, annyian szerették volna ügyeiket intézni. Ferenczi Csaba azt mondta, azért próbálkozott mindjárt az első munkanapon, mert úgy gondolta, kevesebben lesznek. – Az ügyintézők sokkal nyugodtabbak voltak, mint máskor – jegyezte meg a fiatalember.

Sürgölődtek a Szegedi Közlekedési Kft. parkolási ágazat dolgozói is. A legfőbb feladat az volt az első munkanapokon, hogy a parkolási zónák tábláin átragasszák az időintervallumokat jelző számokat. Ezentúl ugyanis nem 5, hanem délután 6 óráig kell fizetni a parkolókban Szegeden.

Az iskolák környékén tegnap még nagy volt a csend. Az utolsó téli szünetes napon még sokáig aludhattak a gyerekek. Ez ma már nem így lesz, hiszen indul a suli, no meg a reggeli közlekedési káosz a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!