Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

Amit a vizitdíjról tudni érdemes

A parlament döntött a vizitdíj fizetésének technikai részleteiről, így például a mentességekről, a díjfizetés módjáról és a számlaadási kötelezettségről. A bevezetés időpontja február 15. Ettől a naptól mindenkinek egységesen 300 Ft-os vizitdíjat kell fizetnie.

Mentességek

A kormány döntése értelmében körülbelül négymillióan részben vagy egészben mentesülnek a vizitdíj-fizetési kötelezettség alól.

Alanyi jogon jár mentesség:
– Az állami feladathoz kapcsolódó ellátások, azaz a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, a járványügyi tevékenység, meghatározott szűrővizsgálatok esetén, valamint a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása és szülészeti ellátás esetében.
– Mentesség jár a 18 év alatti – azaz összesen mintegy 2,1 millió – gyermeknek.
– A mentesség a tartós gyógykezelésre szorulóknak is jár: a tervek szerint többek között a dialíziskezelésben, onkológiai ellátásban és a kúraszerű ellátásban részesülőknek. (A tartós gyógykezelés körébe tartozó betegségcsoportok meghatározását külön végrehajtási rendelet fogja szabályozni.)
– Nem kell vizitdíjat fizetni majd a hajléktalanoknak sem. A hajléktalanellátással foglalkozó háziorvosoknál egyáltalán nem kell majd vizitdíjat fizetni. Az általuk kiállított beutalóval szintén díjmentes lesz minden egészségügyi ellátás.

Kompenzációs rendszer

A kompenzációs rendszer lényege, hogy a szociálisan rászorulók évente legalább 12 vizitre jutó kedvezményt kapnak a különböző jogcímeken folyósított ellátásaik megemelésével. A kompenzáció kb. 1,7 millió embert érint. Mindez azt jelenti, hogy például egy gyesen lévő kismama ellátása 300 Ft-tal, a munkanélküliek ellátása pedig 200 Ft-tal emelkedik havonta. Azok a nyugdíjasok, akik legfeljebb a nyugdíjminimum kétszeresének megfelelő összegű nyugdíjra jogosultak, szintén 200 Ft többlettámogatást kapnak minden hónapban.

A fentieket egészíti ki a lehetőség, hogy a vizitdíj befizetéséről szóló számlával, az ellátási formánként igénybe vett 20. alkalom igazolásával a 21. alkalomtól fizetett vizitdíj összege a helyi önkormányzatoktól visszaigényelhető. Kórházi tartózkodás esetén éves szinten a 20 ellátási nap a felső határ, azaz ezután már egyáltalán nem kell ápolási díjat fizetni.

A bevezetésre kerülő módszer előnyei

A kormány által javasolt módszernek az az előnye, hogy a rászoruló állampolgárok automatikusan hozzájutnak a többlettámogatáshoz, az eljáró szerveket pedig nem terheli többletadminisztráció, sem pedig többletkiadás. Mi, magyarok évente átlagosan 6–7 alkalommal, vagyis körülbelül kéthavonta fordulunk orvoshoz, a most bevezetésre kerülő rendszer viszont havi kompenzációt biztosít. A korábbi elgondolás komoly igazgatási költségekkel járt volna. Az új módszerben adminisztrációra nem kell pénzt fordítani. A felszabaduló forrásból az önkormányzatoknak is jut majd fedezet arra, hogy egyedi méltányosság alapján maguk is adhassanak vizitdíjra támogatást.

A vizitdíjfizetés módja

A kormány döntött a vizitdíj megfizetésének módjáról is. A vizitdíjat minden egészségügyi szolgáltatónál készpénzzel lehet majd fizetni. A tervek szerint az egészségügyi szolgáltatók egyébként maguk dönthetnek majd arról, hogy készpénzfizetésen kívül milyen más fizetési lehetőséget biztosítanak. Eszerint a fizetés történhet bankkártyával, illetve más készpénz-helyettesítő eszközzel (például egészségpénztári kártyával). (Külön végrehajtási rendeletben szabályozzuk.)

A vizitdíj megfizetésének igazolása nyugtával, illetve – kérelemre – egyszerűsített számlával történik majd. Fontos szabály, hogy a vizitdíj a szolgáltatónál marad, és az ellátás színvonalának emelésére kell fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!