Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

Áradás a Tiszán

Várhatóan nem kell lezárni a szegedi alsó rakpartot. A Tiszán levonuló áradás nem korlátozza a közlekedést – tudtuk meg az Atikövizigtől.

Farkas Csaba

Napok óta árad a Tisza, kismértékben ugyan, de a szegedi partfalnál sétálók számára mégis szembetűnően. Az áradást a felső vízgyűjtőn esett sok csapadék okozza. Bár védekezési fokozatot várhatóan nem kell elrendelni a Tiszán, a stégek, hajók, kompok fokozott felügyeletére mindenképpen szükség van: nagy mennyiségű uszadékot sodor a víz.

A jelenséget az okozza, hogy az áradás miatt Kiskörénél megszüntették a duzzasztást, megnyitották a zsilipet, s az ott összegyűlt uszadékot hozza a sodrás lefelé – tudtuk meg Priváczkiné Hajdu Zsuzsannától, az Atikövizig munkatársától. Az áradó folyó Szolnoknál tegnap tetőzött 590 centi körüli vízállással. Ez több, mint fél méterrel alatta marad az első fokú készültséget szükségessé tevő vízszinttől. A szegedi alsó rakpartot, ha csak valami váratlan dolog közbe nem jön, nem kell lezárni – mondják a szakemberek.

S a későbbiek során lesz-e nagyobb árvíz?
A Kárpátokban csak alig több, mint két köbkilométernyi hó halmozódott föl. Ennek alapján csekély a valószínűsége a nagy árhullám létrejöttének. Tavaly ugyanekkor hat köbkilométer hó várakozott olvadásra a hegyekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!