Szeged és környéke

2007.01.16. 15:19

Balástyai lerakó: engedély nélkül

Nem illegális a balástyai önkormányzat hulladéklerakó telepe, csak engedély nélkül működik – mondta a német importszemétről szóló tegnapi cikkünkre reagálva Ujvári László, a település polgármestere.

Dombai Tünde

Fotó: Segesvári CsabaAz Európai Unió hulladéklerakó-programjának részeként a településeken működő engedély nélküli lerakókat rekultiválják, helyreállítva visszaadják a környezetnek. A hatóság döntése szerint ez a sors vár a balástyai szeméttelepre is, amit 2006 február végén be kellett volna zárni. A helyreállítás azonban még nem kezdődött el, ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy rövid időre meghosszabbítja a telep működését. Ezt a Balástyán talált német importszemétről szóló tegnapi cikkünkre reagálva Ujvári László, a település polgármestere mondta el.

– Alakosságnak akartunk segíteni azzal, hogy kezeljük a balástyaiak szemetét, és amennyire lehet, biztonságosan tároljuk – hangsúlyozta a polgármester. – A német hulladék lerakásáról nem volt tudomásom. AHétfőn az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársa értesített, hogy a falu határában lepakoltak ilyen szemetet. A bálák olyan helyen vannak, amit csak traktorral vagy dózerrel lehet megközelíteni, az egyengetést pedig általában az önkormányzat végezteti. Elképzelhető, hogy a szétterített bálák lepakoláskor estek szét – tette hozzá Ujvári László.

– Lakossági bejelentésből értesültünk, hogy a balástyai hulladéklerakóban gyanús szemét van. A kisteleki rendőrség az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai alapján kezdett eljárást. Az adataikat bekérjük, és megvizsgáljuk, van-e összefüggés az ottani és a Bács-Kiskun megyében talált illegálisan lerakott német szemét között – erősítette meg tegnap Mihályné Bornemisza Eleonóra százados, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szemétbotrány eddigi mérlege: december óta négy megyében, Bács-Kiskunban, Csongrádban, Komárom-Esztergomban és Pest megyében találtak a rendőrök bálázott háztartási hulladékot. Három gazdasági társaság ellen folyik nyomozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!