Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Bangkokból érkeztek a thai masszőrök

Ha valakinek volt már szerencséje Bangkokban járni, biztosan nem mulasztotta el kipróbálni a helyi masszőzök több százéves hagyományon alapuló, az akupresszúrás pontokat ingerlő masszírozó technikáját. Ma már nem kell Thaiföldre utaznia annak, aki kipróbálná a speciális masszázst. Szegeden több helyen is igénybe vehető a thai masszázs, sőt olyan szalon is akad, ahol thai lányok regenerálják a fáradt testet.

Horváth Levente

Fotó: Frank YvetteBárki, minden előképzettség nélkül elsajátíthatja az egyik legrégebbi és legnépszerűbb távol-keleti gyógymódot, az egész világon elterjedt thai masszázs technikákat. Szegeden is sok masszőr és rekreációs szakember sajátította el az alapokat. Ha valaki mégis igazán szakértő kezekre vágyik, akkor a Viktor Hugo utcában négy thaiföldi lányra akadhat, akik többek között tradicionális-, olaj- és talpmasszázzsal várják a vendégeiket.

Jintapa, Utai, Phannipa és Thitimon négy hónappal ezelőtt került Szegedre. A jobb megélhetés végett választották a magyarországi kalandot. Valamennyien speciális, masszőr diplomával rendelkeznek, ám hazájukban gyakran megesett velük, hogy nem kapták meg a bérüket, így kénytelenek voltak a vendégeik borravalóiból megélni. A négy lány csaknem egyéves szervezés után három szegedi üzletember invitálására került Magyarországra. – Olyan thai lányokat kerestünk, akik a hazájukban is mesterei a szakmájuknak. Akad köztük olyan is, aki egyszerre százötven vendéget fogadó masszázsszalonban dolgozott. A lányokkal egy évre szóló szerződést kötöttünk, de biztosítottunk a számukra egy nyitott repülőjegyet, így ha nem érzik jól magukat, akkor bármikor hazatérhetnek – mondta el a tavaly decemberben megnyitott szalon egyik tulajdonosa, Filip Bezalel.

Mire jó?

Izomgörcs ellen a tradicionális thai masszázs ajánlott, amikor is akupresszúrás pontok masszírozásával feloldódnak az energiablokkok. Stressz és fáradtság ellen a gyógynövénypárás masszázs a legjobb rózsa- és levendulaolajjal. A feszesebb bőr elérését az olajos-, míg a méregtelenítést a talp- és lábmasszázs segíti elő.

A thaiföldi lányok rövid bemutatót tartottak nekünk, hogy megközelítő képet alkothassunk a munkájukról. A távol-keleti zene, a sejtelmes megvilágítás és a külön bokszok: hatásfokozók. A hangulatos környezetben a lágyabb és az erősebb technikákból is kaptunk ízelítőt: szinte mi is megizzadtunk, amikor Utai a kezeivel satuként szorította össze egyik vendége végtagjait. A bemutatóból és a hozzáfűzött magyarázatokból kiderült, hogy a nyugati masszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázsnál nem az izomzat megdolgozása az elsődleges cél, hanem a test energiáinak az aktivizálása. Ezt ritmikus akupresszúrás nyomásokkal érik el, végig a test energiavonalai mentén. Egyórás thai masszázs ebben a szegedi szalonban 4 ezer forinttól kezdődik, de akár kétórás herbál masszázst is igényelhetnek a vendégek 8 ezer 500 forintért.

A Bangkokból érkezett lányok egy négyszobás lakást bérelnek. Hamar megszerették Szegedet és az embereket is. – A lányom, aki nyolc nyelven beszél, turisztikai főiskolát végzett és Budapesten is dolgozott egy szállodában. Tőle sok szépet hallottam az országról és az itt élő emberekről, ezért mertem útra kelni. A bangkoki önkormányzat által is elismert masszázstanfolyam elvégzése után három évig dolgoztam egy szalonban – mesélte a négy nő egyike, Thitimon. Mielőtt elbúcsúztunk volna, még egy magyar szót is vegyített az angol közé: itt nagyon „jószívűek" az emberek – mondta, majd angolul még hozzátette: egy évre szól a szerződésem, de ha lehet, akár öt évig is maradok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!