Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Beszélgetnek a képviselőkkel

Egy ellenzéki és egy kormánypárti önkormányzati képviselő fogadóórájára látogattunk el – és belefüleltünk a körzetükben élők panaszaiba. Az emberek még városi szintű problémákat sem vetettek fel, közvetlen lakókörnyezetük helyzete érdekelte őket.

Kiss Gábor Gergely

Bartáné Tóth Mária az unokákról is hall. Fotó: Karnok CsabaHelyszín a Fő Fasori Általános Iskola egyik tanterme, ahol Farkasné Pocsai Blanka, a 8-as választókerület, Újszeged és Marostő fideszes önkormányzati képviselője idén először tartott lakossági fogadóórát. Már előre jelezte: országos, városi, de még az egész választókerületre vonatkozó kérdésekkel sem fordulnak túl gyakran hozzá. Októbertől szórólapokat osztott szét a körzetében élők között, amin közérdekű telefonszámok mellett saját elérhetőségét és e-mail címét is feltüntette. A világhálón keresztül egyre több panaszos keresi fel a képviselőt.

Fogadóóráinak azonban állandó részvevője is akad. Nem panaszosról, Németh Tiborról, a körzet közterület-felügyelőjéről van szó. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, sokan illegális szemétlerakás, fakivágás, égetés problémájával fordulnak a képviselőhöz – mindezek megoldása pedig a közterület-felügyelőre tartozik. Hogy valóban nem haszontalan jelenléte, azt Faragó Rudolfék példája is megerősítette. A házaspárnak elege van abból, hogy lakóparkjuk környékét, a Katalin és a Fülemüle utca sarkát egyesek szemétlerakónak nézik. Már azt sem értették, hogy a tőlük 500 méterre levő építkezésekhez a vállalkozók miért utcájuk sarkát használták depóként, de hogy még az épületek felhúzása után is odahordják a betontörmeléket, azt már végképp nem tudják tolerálni. Panaszukat gyors telefonszámcsere követte a közterület-felügyelővel, aki ígérte, már másnap kimegy a helyszínre. Boldog Miklós először gratulált a képviselő kinevezéséhez, majd a Katalin utca közvilágításáról érdeklődött: számíthat-e rá? Jött a megnyugtató válasz: a 2007. évi költségvetésben tervben van a Marostői kiskertek közvilágításának bővítése. Nem csupán ezek, a fogadóórán elhangzott összes kérdés és kérés a képviselő kis noteszébe került: a hét panaszos meghallgatása kitöltötte a rendelkezésre álló egy órát.

Farkasné Pocsai Blankának a szemetelőkre panaszkodnak. Fotó: Frank YvetteNem úgy a Kecskési Művelődési Házban, ahol Szentmihály, Gyálarét, Klebelsberg-, és Kecskéstelep SZDSZ-es önkormányzati képviselője tartott fogadóórát. A kecskésiek közül mindössze ketten érezték szükségét, hogy panaszukkal felkeressék Bartáné Tóth Máriát. Köztük Varga Ottó, aki nélkül a képviselő állítása szerint nincs is fogadóóra. A nyugdíjas férfi majd fél órán át beszélt a gonosz helyi és távolsági buszjáratokról. Előbbit szerinte nem fűtik, utóbbiak pedig nem vesznek fel utasokat a Mars tér felé. A körzet közterület-felügyelője itt is jelen volt, de neki ezen a napon nem adtak feladatot a kecskésiek. Bartáné – akivel választói szintén főleg e-mailben tartják a kapcsolatot – elmondta, vélhetően azért voltak kevesebben, mert rendeződött a csatornázás Kecskésen. – A gyálarétiek ezzel szemben mindig szép számmal jelennek meg. Beülnek a terembe és elvárják, hogy beszámoljak nekik, mi történt legutóbbi találkozásunk óta a városban és a közgyűlésben. Utána sokan az unokáikról mesélnek történeteket, de szóba kerülnek a környezetükben tapasztalható problémák is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!