Szeged és környéke

2007.01.22. 15:19

Bliccelünk, míg el nem kapnak

Potyázhatunk heccből, feledékenységből, pénzhiány miatt. Van, aki rögtön az elsőnél lebukik, és van, aki hónapokig lóg anélkül, hogy elkapnák. Az ellenőrök felszólítására mindenki máshogy reagál: van, aki kiabál és olyan is, aki elmenekül.

Kontroll a 4-es villamoson. A bliccelők 92 százaléka a környezetbarát közlekedés híve. Fotó: Segesvári CsabaAz év elejétől egy havi városi dolgozói bérlet 4165 forint helyett 4700 forint, a tanulóbérlet 1280 forint helyett 1800 Szegeden. Akik csak ritkán utaznak busszal, villamossal, trolival, hajlamosak elsunnyogni a díjat. A bérletárak megemelkedése óta viszont a korábbinál többen is az olcsóbb megoldást választják: bliccelnek. Bár a lebukás veszélye benne van a pakliban – kockáztatnak.

– Szenvedélyes bliccelő vagyok, nem félek a lebukástól – meséli viccelődve Andi, a fiatal pályakezdő lány a Széchenyi téri villamosmegállóban. – Az új munkahelyemre gyalog járok be, ezért nem vettem bérletet. Néha mégis fel kell ülnöm a buszra vagy villamosra. Eddig sikerült megúsznom.

Nem mindenki ilyen szerencsés. – Sosem utazom bérlet nélkül, de az ominózus esetnél otthon felejtettem, és már nem volt időm visszamenni érte – mondja Zsuzsa. – Gondoltam, potyázom, hiszen ha nálam van a bérletem, sosincs ellenőrzés. Falfehér lettem, amikor a villamoson meghallottam az ellenőrök hangját. Bepánikoltam, és a legközelebbi ajtónyitáskor leugrottam.

Buszon nem könnyű

Statisztikai adataink szerint a bliccelők száma évek óta növekszik – mondja Császár Béla, a szegedi ellenőröket foglalkoztató Dakör Kft. ügyvezetője. – 2006 első félévében 9066 feltárt eset volt: 92 százalék villamoson és trolibuszon, és mindössze 8 százalék buszon. A nagy eltérést az magyarázza, hogy a villamos és a troli esetében rövid a követési idő, nagy tömeg utazik egyszerre, a vezetők ezért nem tudják megtenni, hogy csak az első ajtón engedjék fel az utasokat – a bliccelők így merészebbek. A buszokon az első ajtós felszállítási renddel már a sofőr is kiszűrheti a bérlet, jegy nélkül utazókat. A megbüntetettek 31 százaléka utólag bemutatta a bérletét, 69 százalékuk pedig helyszíni vagy utólagos pótdíjat fizetett. Azoknak az utasoknak az ügye, akik végképp elmulasztják befizetni a pótdíjat, bíróság elé kerül.

Talán sokan egyetértenek a Kontroll című film által is közvetített, az ellenőrökről szóló általánosításokkal: az utas mindenáron legyen megbüntetve! Senki sem menekülhet.

Pedig csak a munkájukat végzik. – Láttam a filmet, de nem tartozik a kedvenceim közé. Az ellenőrök a valóságban egyáltalán nem olyanok, mint a filmben – meséli a 2105-ös számú, magas, külsejével is tekintélyt parancsoló ellenőr, akit elkísértünk „razziájára", és aki nevét nem, csak a számát vállalta. – Minden utas másként reagál. Aki bérlettel, jeggyel utazik, az nyugodtan felmutatja, és ennyi. Akik bliccelnek, azokkal van a gond. Hirtelen kényelmetlenné vált helyzetükben úgy gondolják, legjobb védekezés a támadás. Vannak, akik kiabálnak, mások elszaladnak, és akadnak olyanok, akik abszolút megtagadják a közreműködést. Ilyen esetben kénytelenek vagyunk rendőrt hívni.

Társa, a 2107-es számú ellenőr szerint az utasok korcsoporttól függetlenül bliccelnek. – Az idősebbek legtöbbször otthon felejtik bérletüket, a fiatalabbak viszont gyakran heccből csinálják. Legtöbb esetben ezt be is ismerik, és befizetik a büntetést.

Megérkezik a villamos, az utasokkal együtt az ellenőrök is fellépnek. Kilyukasztják próbajegyüket, majd elhangzik az ominózus mondat, amitől – bevalljuk vagy sem – már jó néhányunkat kivert a víz: „Kedves utasaink, jegyeket, bérleteket kérnénk ellenőrzésre előkészíteni! "


Büntetések

Aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal utazik, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe, kutyát külön érvényes vonaljegy, vagy bérlet nélkül szállít, továbbá aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be a járműbe (pl.: korcsolya élvédő nélkül), valamint ha az utas, vagy az általa szállított kézipoggyász, vagy élő állat bepiszkítja a járművet – pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj mértéke a helyszíni fizetés esetén 3000 forint, 30 napon belüli kiegyenlítés esetén 6000 forint, 30 napon túl 15 ezer forint. Akkor is fizetni kell, ha a bérletet utólag bemutatják, ez 600 forint. 
B. B. A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!