Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

Búcsú Fürst Jánostól

"Fürst János imádta Szegedet. Harmadik feleségével – aki ugyanazon a napon született Párizsban, amikor fiatal emigránsként ő oda megérkezett – néhány évvel ezelőtt a gyönyörű szegedi zsinagógában keltek egybe."

Nagy muzsikus volt, ízig-vérig humanista, nyitott, bölcs, liberális világpolgár. 1956-ban harmadéves hegedű szakos zeneakadémistaként a forradalom leverésének napjaiban átgyalogolt a határon. Az eisenstadti gyűjtőtáborból Franciaországba került, elvégezte a konzervatóriumot, majd Brüsszelben Gertler Endre ösztöndíjas növendéke lett. Eleinte koncertmesterként dolgozott Dublinban, Belfastban. Nemzetközi karmesteri pályafutása 1971-ben indult, azóta egész Nyugat-Európában fellépett.

Sokszor mondta: lélekben és szellemben mindig hegedűs maradt. Talán ezért is rajongtak érte a szimfonikusok Izraeltől Amerikáig, Marseille-től Londonon, Winterthuron és Malmön át Helsinkiig.
Idehaza évtizedekig nem lépett fel, Misura Zsuzsától hallottam róla először, aki a '90-es évek közepén operaházi gálaestjére hívta vendégkarmesternek. Szenzációs koncertet hoztak össze. Gyüdi Sándor jó érzékkel őt kérte fel 2002-ben a szegedi szimfonikusok művészeti vezetőjének.

Évente négy bérleti hangversenyt dirigált; olyan merész repertoárt hozott – többek között a Mahler-sorozatot –, amire elődei nem vállalkoztak. A hazai zenei életbe is Szegeden keresztül kapcsolódott be: több jelentős magyar zenekart is dirigált az utóbbi években. A párizsi Conservatoire karmesterképzőjének professzoraként tanított, mesterkurzusokat tartott világszerte.

Operakarmesterként is kivételes volt, sokan őrizzük emlékezetünkben a néhány évvel ezelőtti Dóm téri Aida-produkcióját Sümegi Eszterrel a címszerepben. Róla már akkor megjósolta: világsztár lesz – s lám: ma ő Tosca a Wiener Staatsoperben.

Fürst János imádta Szegedet. Harmadik feleségével – aki ugyanazon a napon született Párizsban, amikor fiatal emigránsként ő oda megérkezett – néhány évvel ezelőtt a gyönyörű szegedi zsinagógában keltek egybe.

Régóta tudtuk, hogy emberfeletti küzdelmet folytat a gyilkos kórral. Megrendítő volt, ahogyan tavaly májusban nagybetegen a Dal a Földről című Mahler-mű utolsó tételével, a Búcsúval szegedi közönségétől elköszönt. Szerdán délután, 71 éves korában hunyt el egy francia klinikán. Ma temetik Párizsban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!