Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Csúszhat a Mars tér átépítése

Váratlanul érte a szegedi városvezetést a Csongrád Megyei Bíróság ítélete, a Mars téri piacot üzemeltető kft. ugyanis nem bonthatja le az egyik kereskedő bódéját. Emiatt nem folytatódhat a parkoló építése sem. Nagy Sándor alpolgármester szerint van megoldás, csak egy-két hónapot csúsznak a tervek.

Fekete Klára

A város keresi a bódék lebontásának törvényes útját. Fotó: Karnok CsabaPert vesztett a Mars téri piacot üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. az egyik kereskedővel, Tóth Péterrel szemben. A Csongrád Megyei Bíróság ugyanis a minap olyan ítéletet hozott, hogy nem lehet lebontani az autóalkatrész-kereskedő fabódéját. Tóth Péter a Szegedi Városi Bíróság első fokú ítéletében még alul maradt, ezt követően fellebbezett, és másodfokon vett váratlan fordulatot az ügy. Az ítélet szóbeli indoklásában az hangzott el, hogy azért nem bontathat a Szegedi Vásár és Piac Kft., mert nem ő a tulajdonos, hanem az önkormányzat.

Egy éve csikorgó hidegben bontottak

Szinte odafagytunk a Mars tér betonjához, amikor tavaly január 23-án végignéztük, amint kényszerbontással távolították el több kereskedő bódéját a Mars téren. Az építési hatóság a sokadik határidő eltelte után rendelte el a drasztikus intézkedést a csikorgó januári hidegben, miután 23-ára sem ürítették ki a felépítményeket. A nők sírtak, a férfiak szitkozódtak – nem hitték el, hogy a városvezetés eltökélt a tér átalakításában.

A felperes kft. és a szegedi városvezetés most azt várja, hogy nyolc napon belül írásban is megkapják az ítéletet és annak indoklását. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester ezért egyelőre még csak óvatosan fogalmazott arra a kérdésre válaszolva, hogyan tovább. Értelmezése szerint nem száz százalékban hátrányos rájuk nézve az ítélet, „csak az másképp állapítja meg a jogi szituációt". Van törvényes útja a húsz-harminc éve ingóságként felépített fabódék lebontásának, s azt meg is fogják találni, amennyiben az eddig járt út a bíróság szerint nem jogszerű. Nagy Sándor elismerte, hogy az ítélet miatt csúsznak a Mars tér tervezett felújításának és átépítésének programjával, de legfeljebb csak egy-két hónappal kerülhetnek késésbe. Tóth Péter bódéja miatt nem tudják többek között befejezni a parkolót, s a már indításra váró, rég elkészült beléptetőrendszert sem helyezhetik üzembe.

A pert nyert kereskedő ügyén kívül több mint tíz hasonló keresetet tárgyal majd hamarosan a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!