Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

Csúszik az ifjúsági ház felújítása

Nem kezdődött el a Szegedi Ifjúsági Ház felújítása, mert csak most derült ki: ötvenmillió forint hiányzik hozzá. A bizonytalan pénzügyi háttér miatt még a közbeszerzési pályázatot sem írták ki a kivitelezésre, így leghamarabb áprilisban kezdődhet a munka. Ha nem sikerül megállapodni a szerződésmódosításról, akár a háromszázmilliós állami támogatás is ugrik.

Tombácz Róbert

A felújításra még várni kell. Fotó: Frank YvetteNem zárt be a Szegedi Ifjúsági Ház év elején, ugyanis a felújítási munkák leghamarabb csak április elején kezdődhetnek el.

A korábbi tervek szerint januártól kiürítették volna az IH-t, februártól pedig – a berendezések elszállítása után – elkezdődhettek volna a szocreál épület tényleges átalakítási munkái. Az építészeti tervekben szerepel, hogy új szintet húznak a meglévőkre, kicserélik a teljes elektromos és hűtő-fűtő rendszert, a nyílászárókat, a szellőztetést, a nagyterem belmagasságát megnövelik, akusztikáját javítják, a földszinti helyiségek szerkezetét pedig átformálják és liftet is beszerelnek.

A kulturális intézmény mindehhez még 2005-ben nyert 310 milliós címzett támogatást az államtól, amit a város 55 millió forinttal toldott meg. Mára azonban kiderült: az akkori tervezett összeg nem elég a munkákra, nagyjából ötvenmillió hiányzik a kivitelezési büdzséből. Az állami pályázathoz nem kellett részletes költség-előkalkulációt beadni, ilyen csak tavaly év végén készült, és az árak is emelkedtek 2005 óta – magyarázta Boros Gyula, az IH igazgatója, miért csak a munkák tervezett kezdésekor jöttek rá, hogy kevés a pénzük hozzá.

Menetrend

Április előtt tehát nemigen kezdődhet el a felújítás, legalább kilenc-tíz hónapot vesz igénybe. Ezért – a legújabb tervek szerint – március közepéig továbbra is nyitva lesz, programokat is szerveznek IH-ba. Az idei őszi szezon viszont biztosan kiesik, nyitni leghamarabb 2008 elején tudnak majd.

Mivel nem elég a meglévő forrás, még a közbeszerzési pályázatot sem írták ki a kivitelezésre – noha a vezető korábbi nyilatkozata szerint tavaly év végére már győztest is kellett volna hirdetniük. Boros Gyula most azt ígérte január közepe körül kiírják a pályázatot az átalakítási munkákra, amit egy-másfél hónapon belül bírálnak el. Addig azonban meg kell találni a szükséges forrásokat – jelenleg ezen dolgoznak a fenntartó önkormányzattal közösen.

Az igazgató szerint három lehetséges megoldás kínálkozik: külső céget vonnak be a hiányzó felújítási többletköltség fedezésére, a 2007-es városi költségvetés terhére jutnak pluszpénzhez, hitelt vesz föl az intézmény. Mivel az állami címzett támogatáshoz való hozzáférés követelménye az volt, hogy a munkákat februárig meg kell kezdeni, úgy tűnik, a 310 milliós összeg is veszélybe került. Boros Gyula azt mondta, azóta már kértek határidő-hosszabbítást a kormányzattól, egyelőre úgy néz ki, megkaphatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!