Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

Enyhe évkezdet után nagy hó is jöhet

A sokéves átlagnál melegebb idő várható a következő napokban. Egy-két órára kisüt a nap, de a legjellemzőbb a borult ég lesz. A nagykabátot még nem lehet tavaszi zakóra váltani – négy évvel ezelőtt a 15 fokos meleg után jött a húszcentis hó.

Nagyításhoz klikk a képre!Hazánkban újév napján kora délután 14 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki. Míg Szegeden helyenként a 12 fokot is elérte a hőmérséklet, északkeleten 1-2 fokkal fagypont alatt maradt. Ennek az volt az oka, hogy a délnyugati áramlással érkező melegfront rendkívül enyhe légtömegeket szállított az ország fölé hétfőn, amelynek hatására a hegyekben is gyorsan megkezdődött a melegedés. A Dunántúlon a felszínen is enyhülni kezdett a levegő, kora délután a hőmérséklet sokfelé meghaladta a 10 fokot.

Tegnap az észak felől érkező hideg levegő felkavarta a felszín közelében lévő levegőt, így – kivételesen – a hidegfront hozott melegedést. Kedden Szegeden erősen felhős volt az ég, és szórványosan eső is kialakult. A hőmérséklet 5 fokig emelkedett. Hidegfronti hatás érvényesül, ezért a frontra érzékenyek körében enyhe vérnyomás-ingadozás, álmatlanság jelentkezhet. Ugyanakkor frissítő, élénkítő hatása is van a frontnak.

Friss hó várható a sípályákon

Gyorsan mozgó frontok vonulnak át a Kárpát-medence felett, amelyek jelentős csapadékkal járnak. A hóhatár gyakran változik, időnként sík területen is havazik majd. Általában 1500 méternél van az a határ, ahol a hóréteg folyamatos vastagodására számíthatunk. Az Alpok és az Északi-Kárpátok legtöbb síterepén az időjárás ezen a héten bőven bepótolja eddigi lemaradását. Jelenleg Magyarországon csak Bánkúton van hó, ott is csak három centiméteres. Szlovákiában a Csorba-tónál 50-60 cm, Chopokon 10-15 cm, Szlovéniában Bohinjban 5-15 cm, Olaszországban Cortina d'Ampezzóban 15-60 cm a hóréteg vastagsága.

Ma már a nap is előbújik néhány órára, aminek következtében kissé melegszik az idő. Csütörtökön ismét beborul, erősen felhős lesz az ég, eleinte elsősorban északon számíthatunk esőre, északkeleten és a hegyekben havas esőre, havazásra. Szegeden viszont hó biztosan nem lesz. Változékony idő várható. A naposabb periódusokat felhősödések váltják fel, és elszórtan vegyes halmazállapotú csapadék alakulhat ki.

A hét végén és a jövő hét elején a sokéves átlagnál – ami két fok – jóval melegebb várható. A hőmérő higanyszála a 10 fokot is elérheti. A meteorológusok viszont óva intenek: a télikabátot még nem lehet a szekrény mélyére tenni, hiszen emlékezzünk csak 2003-ra, amikor január elején 15 fok meleg volt, majd a hónap közepén húsz centiméteres hó bénította meg Szeged forgalmát. Egyébként Közép-Európában az egyik legmelegebb január 1948-ban volt, ekkor rövid ujjú ingben húszfokos melegben sétáltak az emberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!