Szeged és környéke

2007.01.11. 15:19

Félúton a kanadai gyalogló

A gyermekeknek ajánlja 12 éven át tartó világkörüli gyalogtúráját a kanadai Jean Béliveau. Az 51 éves férfi tegnap érkezett Szegedre, január 19-ére Belgrádban kell lennie. 2000. augusztus 18-án indult el Montreálból, bejárta az észak- és a dél-amerikai valamint az afrikai kontinens országait.

Nyemcsok Éva

Félúton. Jean Béliveau tegnap Szegedre érkezett. Fotó: Schmidt AndreaKanadai és magyar zászló leng Jean Béliveau háromkerekű kis kocsiján. Oldalt felerősítve néhány pár gyermekcipő – ezeket az afrikai sivatagban gyerekektől kapta ajándékba. Tolja maga előtt a kocsit, derűsen int vissza a rádudáló autósoknak. Hódmezővásárhelyről Szeged felé tart.
– Az utam felénél vagyok. Hat év alatt 40 ezer kilométert tettem meg – mondja az ősz hajú kanadai mosolyogva. Napi pihenője közben krémest eszeget. Dicséri a magyar süteményt, mutatja, valakitől zsemlét is kapott ajándékba.

Kanadában az átlagemberek életét élte. Fényreklámok szerelésével foglalkozott, de nem érezte teljesnek az életét, változtatni akart. Végül úgy döntött, körbegyalogolja a Földet, és a tizenkét évnyi, mind az öt kontinenst érintő útján a gyermekek jogainak és a békének a hírnöke lesz.

– A családom nagyon szomorú volt, amikor elmondtam nekik, mire készülök. Nehéz nekik, hogy hat éve távol vagyok tőlük, de támogatnak mindenben. A fiam 26, a lányom 24 éves. Ezen a fotón velem vannak az unokáim, két gyönyörű lány. A feleségem otthon az internetes portált gondozza, vele évente egyszer találkozom, amikor egy hónap pihenőt tartok.

Újabb 30 ezer kilométer

Jean Béliveau 2000. augusztus 18-án indult el Montreálból. Bejárta az észak- és a dél-amerikai valamint az afrikai kontinens országait, most Európa van soron. Magyarországra Szlovákiából érkezett december 20-án. Ma délelőtt 9 órától a Deák Ferenc gimnázium növendékeinek tart élménybeszámolót, majd újra útnak indul: január 19-én érkezik Belgrádba. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2001–2010. közötti évtizedre meghirdette a „Békét és erőszakmentes világot a gyermekeknek" programot, ennek égisze alatt gyalogol 76 ezer kilométert Jean Béliveau. Világ körüli útját a www.wwwalk.org honlapon kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A kanadai férfi azt mondja: a magyar emberek nagyon jó hírnévnek örvendenek Európában.
– Korábban Angliában, Németországban és Hollandiában is mondták nekem, hogy a magyar nagyon kedves, barátságos nép. Ezt meg is tapasztaltam. Annak külön örülök, hogy tavaszias az idő, úgy tudom, itt januárban mínusz 15-20 fok is lehetne.

Az 51 éves férfi az országúton nem unatkozik. Nem hallgat sem zenét, sem rádiót. Inkább a természetet figyeli, a belső békéjére koncentrál, s minden lépésnél azt kutatja: milyen is a körülötte lévő világ. Néha akad kísérője, mint például most a szentesi Gergely Szilveszterné, aki mintegy ötven kilométert tett meg vele. Jean Béliveau háromkerekű kocsijában – ami körülbelül ötven kiló – váltóruhát, ételt, italt, tisztálkodási eszközöket visz. Fizikailag jól bírja a gyaloglást, hiszen korábban sportolt: futott, és sífutással is foglalkozott. Nagyon szereti az individuális sportokat, ezért döntött úgy, hogy egyedül teszi meg a 76 ezer kilométert. A fizikai megpróbáltatásnál nagyobb a lelki: néha magányosnak érzi magát, és hiányzik neki a családja.

– A feleségem, Luce hat éve van otthon nélkülem, de lélekben közel vagyunk, nagyon szeretjük egymást. És ez erőt ad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!