Szeged és környéke

2007.01.26. 15:19

Fiatal orvosok a tinédzserekért

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján több mint hat éve működik a tinédzserambulancia, ahol fiatal orvosok dolgoznak – a fiatalokért.

Dr. Závaczki Zoltán fontosnak tartja a tapasztalatlan fiatalok tájékoztatását. Fotó: Frank YvetteA tinédzser lányoknak rengeteg a kérdésük a szexuális életről, de gyakran nincs akitől őszinte válaszokat várhatnának. Szakszerűeket még kevésbé. Már csak ezért is rendkívül hasznos számukra a szegedi női klinikán működő tinédzserambulancia.

– A különbség annyi a felnőtt nőgyógyászat és a tinédzserambulancia között, hogy itt kizárólag fiatal orvosok dolgoznak, akik kommunikációs szempontból közelebb állnak a tini páciensekhez, ahogy mondjuk, a célcsoporthoz – tájékoztat dr. Závaczki Zoltán nőgyógyász. – A fiatal lányok így nagyobb bizalommal fordulnak hozzánk. A legtöbben fogamzásgátlási tanácsadást kérnek, de menstruációs problémákkal és gyulladásos megbetegedésekkel is sokan keresik fel ambulanciánkat.

A tinédzserambulancia ugyanolyan jól fölszerelt eszközökkel és műszerekkel, mint az általános nőgyógyászati rendelések. Itt azonban hangsúlyosabb a fogamzásgátlási tanácsadás, a helyes szexuális életre nevelés. Az ambulancián sürgősségi fogamzásgátlás is működik.
– Napjainkban több a felelőtlen fiatal, akik a szexuális együttlét alkalmával nem védekeznek, vagy könnyelműen azt gondolják: az esemény utáni tabletta megoldást jelent. Ilyenkor elbeszélgetünk a pácienssel, és felhívjuk a figyelmét, sokkal jobb, ha megismerkedik a különböző fogamzásgátlási módszerekkel és nem hagyatkozik pusztán az esemény utáni tablettára. Azoknak a fiataloknak, akik aktív szexuális életet élnek, ajánlott az évenként egyszeri rákszűrés is – hangsúlyozza dr. Závaczki Zoltán.

Információk interneten is

Kedden és csütörtökön 15.30-tól 17.30-ig teljeskörűen működik az ambulancia, hétfőn és szerdán fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsokért kereshetik fel a tinédzserek. Még több információt a fogamzásgátlással, betegségekkel, vizsgálattal kapcsolatban, a www.tinedzserambulancia.hu internet címen olvashatnak.

A tinédzserambulancia orvosai gyakran kapnak felkérést a különböző iskoláktól oktató- és felvilágosító órák tartására. A felnőtt nőgyógyászati rendelésen is felhívják a tinik figyelmét arra, hogy felkereshetik a kifejezetten fiataloknak szóló szakrendelést.

– A nővérem is a tiniambulanciára járt, és csak pozitív tapasztalatai voltak. Ő ajánlotta , hogy jöjjek ide a problémámmal – meséli Dóri, akivel az ambulancia várótermében találkoztam. – A felnőtt nőgyógyászaton mindig nagyon sokan várnak a rendelésre. Ezért találom nagyon jónak, hogy létezik ez a kifejezetten a tinikre szakosodott rendelés is. A doktornő türelmesen elbeszélgetett velem, készségesen válaszolt minden kérdésemre.

B. B. A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!