Szeged és környéke

2007.01.18. 15:19

Fűtésszámla sokkolja a szegedi panellakókat

Sok szegedi panellakónak több mint száz százalékkal többet kell fizetnie a távfűtésért, mint egy hónappal ezelőtt. Ez sokkolta az érintetteket, akik úgy érzik, becsapták őket, mert úgy tudták, az emelés „mindössze" 55 százalékos lesz.

Kiss Gábor Gergely

Miksi Istvánné mutatja a több mint tízezer forinttal megemelkedett távfűtésszámláját. Fotó: Segesvári CsabaNem lehetett szabad ülőhelyet találni tegnap délelőtt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. központjának ügyfélszolgálati várótermében. Sokan álltak a bejárat előtt is, kezükben a napokban postázott távhőszámlát szorongatva, amit a legtöbb szegedi panellakó szerdán kapott kézhez. Az összeg sokkolta őket. Sokak útja ezért tegnap egyenesen a hőszolgáltató központjába vezetett, hogy megtudják, miért is kell ennyit fizetniük?

Az ügyfélszolgálaton várakozók persze számítottak a beígért 55 százalékos emelésre, de a legtöbb számla végösszege a decemberben fizetett összeghez képest majd száz százalékkal mutatott többet. – Miért mondták, hogy 55 százalékos lesz az emelés? Eddig 11 ezer forintot fizettem havonta, és nézze, most 21 ezer 679 forintot kell befizetnem – méltatlankodott Miksi Istvánné. Az özvegyasszony nem pályázott hőtámogatásra, mint mondta, eddig megélt a nyugdíjából, de a gyógyszer-, és fűtésdíj-emelkedés miatt ezután kilátástalannak tartja a helyzetét. – Ezen a soktételes számlán senki nem tud eligazodni. Azért jöttem, hogy választ kapjak, mit is számláztak ki nekem most januárban, és miért százszázalékos az áremelkedés. Egyedül élek egy 36 négyzetméteres panellakásban, a fűtésszámlám 5 ezer 999 forintról 12 ezer 441 forintra emelkedett – mondta Beszédes Ernőné.

Szegedi Jánosné 15 ezer forintos fűtésszámláját sokallta, elmondása

Básthy Gábor az elszámolást magyarázzaszerint ennél az összegnél eddig 3 ezer forinttal fizetett kevesebbet. – Kértünk és kaptunk is hőtámogatást, gigajouleonként 1380 forintot – mutatott az államkincstártól kapott papírra. – Csak azt szeretném tudni, hogy ebből az összegből levonták-e a támogatás mértékét vagy sem – folytatta a nyugdíjas asszony. Hamar kiderült, neki „minden rendben" van a számlájával: a tételek között megbújva megtaláltuk a kicsit több mint 4 ezer forintos hőtámogatás jóváírását.

A távfűtési díj részei

A távfűtés díja egyébként két részből áll: alapdíjból és hődíjból. Az alapdíj lényegesen kisebb mértékben emelkedett, de az 55 százalékot a kettő arányából számították ki. Például egy nagy belmagassággal rendelkező belvárosi fűtött háznak nagy az alapdíja és arányaiban kisebb a hőfelhasználása. Itt még 55 százaléknál is kevesebb az áremelkedés. Egy kis lakásban, ahol kicsi az alapdíj, de magas a hőfelhasználás, 55 százaléknál is többet kell fizetnie az ott lakónak.

Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: – Az ügyfeleink vízóráját háromhavonta olvassuk le. A város három egyenlő részre van felosztva: leolvasást és elszámolást negyedévenként tartunk, tarifaváltozásnál azonban mindenhol le kell olvasnunk a melegvíz-órákat. Az ezt megelőző utolsó leolvasáshoz viszonyítva így valakinek egy-, másnak kettő-, olyan is akad, akinek háromhavi vízfogyasztását jegyeztük fel. Decemberben a legmagasabb a melegvíz-fogyasztás, akár két-háromszorosa az átlagosnak. Mint minden számlába, a januáriba is az előző három hónap átlagfogyasztása került bele előlegként. Akinek csak a decemberi fogyasztásával tudtunk számolni, annak csak a decemberben elfogyasztott vízköbméter mennyisége jelent meg a januári elszámolásban – mondta az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!