Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

Halálos előzés Bordánynál

Egy dorozsmai édesanya és 14 éves gyermeke vesztette életét tegnap reggel a kiskunhalasi úton: előzés közben rohantak bele Opeljükkel a velük szemben szabályosan közlekedő autóba.

Hiába nyíltak ki az Opel légzsákjai, a kocsi utasai azonnal életüket vesztették. Fotó: Segesvári CsabaFrontálisan ütközött két személygépkocsi a kiskunhalasi úton, nem messze a zsombói leágazástól tegnap reggel negyed 8 körül. Egy Szeged irányába haladó fehér színű Opel a kanyarban akarta megelőzni a Bordány és Szeged között közlekedő helyközi buszjáratot: összeütközött a vele szemben szabályosan érkező Lanciával. A balesetben az Opelt vezető 41 éves V. Lászlóné és 14 éves fia, V. Csaba a helyszínen életét vesztette. A Lanciát vezető 48 éves szegedi férfit, K. N. Istvánt életveszélyes sérülésekkel szállították a szegedi klinika intenzív osztályára.

A mentőket a busz sofőrje értesítette, aki a balesetről annyit mondott, hogy amikor meglátta az őt előző Opelt és a szembe jövő kocsit, fékezett, és az útpadka felé rántotta a kormányt. A Lanciát vezető férfi szintén a fékre lépett, aminek nyomai jól láthatóak voltak az úton. A buszvezető nem értette: ha az Opel vezetője látta, hogy fékez a busz, ő miért nem tette ugyanezt? A tragédiát így nem lehetett elkerülni: a két kocsi összeütközött, és a busz oldalának csapódott. Az ütközés erejétől az autók utasai beszorultak járműveikbe. A buszban közel negyvenen tartózkodtak, a nagy csattanáson kívül mást nem érzékeltek.

Hiába nyíltak ki az Opel légzsákjai, a kocsi utasai azonnal életüket vesztették. Fotó: Segesvári CsabaLeghamarabb a mentők érkeztek a baleset helyszínére, őket két kocsival a tűzoltóság, majd a rendőrség emberei követték. Az elsődleges vizsgálatok megállapították: az autók nyári gumikkal közlekedtek és egyikben sem használták a biztonsági övet. Bár a légzsákok mindkét kocsiban kinyíltak, az Opel utasain már nem tudtak segíteni. A tűzoltók ezért először a Lancia vezetőülés felőli ajtaját feszítették fel, kiemelték a súlyosan sérült 48 éves férfit. Az édesanyát gyermekével együtt csak ezután szabadították ki a roncsokból. A fóliával letakart holttesteket majd két órával a baleset után a Szegedi Temetkezési Kft. kocsija szállította el.

Nem is kellett iskolába mennie

Telefonon végül elértük a szerencsétlenül járt asszony másik fiát. László megtörten szólt a telefonba, mint mondta testvérének nem is kellett volna tegnap iskolába mennie, mert beteg volt. Öccse ráadásul lekéste a buszt, ezért kellett édesanyjának kocsival az iskolába vinnie. – Több mint húsz éves vezetői gyakorlata volt. Nem tudom, miért sietett. Amikor reggel elindultak, én még aludtam, ugyanis szünet van a gimnáziumunkban. Később elkezdtünk aggódni: miért nem jött már vissza anyukám? Próbáltuk hívni. A telefon kicsöngött, de senki nem vette fel. Ezután nem sokkal a rokonok kopogtattak a tanyánk ajtaján. Ők mondták el, hogy mi történt, hiszen a rendőrség először rossz címre, a dorozsmai házunkhoz ment. Mire kiértünk a baleset helyszínére, már csak a felfestett krétarajzokat találtuk ott. Igazából még nem tudjuk felfogni mi is történt – beszélt halkan a fiú.

A sérült hozzátartozóit – egy fiatalabb és egy idősebb férfit – a baleset helyszínén találtuk, de nem akartak az esettel kapcsolatban semmit sem mondani. Az idősebbik telefonbeszélgetéséből annyi derült ki, hogy „István lába eltört, a lépe is sérült és nem ő hibázott". A balesettől néhány száz méterre üzemelő kocsmában megtudtuk, a súlyosan sérült szegedi férfinek autóalkatrész-boltja van Bordányban. Üzletét általában reggel nyolckor nyitja ki, így került a végzetes időpontban a tragédia színhelyére. Az elhunytakról csak annyit mondtak, a család Dorozsmán lakik, de egy Bordány környéki tanyán tehenekkel is foglalkoznak. Úgy tudták, az állatok tejét az asszony rendelésre szállította házhoz; a szétroncsolódott kocsik mellett több tejjel megtöltött palack hevert az aszfalton.

Bordányban még néhány órával a szerencsétlenség után is kevesen hallottak a történtekről. Az egyik helybeli középkorú férfi azonban már tudott a szörnyűségről. Elmondta, V. László feleségével és kisebb fiúkkal néhány évvel ezelőtt költözött ki a dorozsmai lakásból a Bordány és Üllés közötti tanyára, ahol gazdálkodtak. Dorozsmai házukat kiadták bérlőnek és ott lakik a házaspár nagyobbik fia is, aki az egyik szegedi gimnázium harmadik osztályos tanulója. Megtudtuk, az asszony szerdánként a bordányi kispiacon, egyéb napokon Dorozsmán – ide járt kisebbik fia általános iskolába – árulta a házitejet. A bordányi férfi elvezetett minket a szerencsétlenül járt család tanyájáig, de a szabadban tartott teheneken, libákon és kutyákon kívül senkit nem találtunk az épület környékén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!