Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

Harmadával kérnek több ágyat a Dél-Alföldre

Nem hivatalos szakmai megbeszélést tartottak az ágyszámokról tegnap Szegeden a régió egészségügyi intézményeinek vezetői. A fórum a miniszteri ajánlatnál harminc százalékkal több ágyat szeretne.

Tombácz Róbert

Miután a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács (DARET) korábban egyeztetés nélkül elutasította a minisztériumi ágyszámterveket, a régiós ÁNTSZ vezetője, Mucsi Gyula szakmai egyeztetésre hívta tegnap Szegedre a térség egészségügyi intézményeinek vezetőit.

A nem hivatalos megbeszélésen nem született egyezség, csak az intézmények által javasolt ágyszámokat rögzítették. Ezek mintegy harminc százalékkal térnek el a minisztériumi javaslattól. A tárca a régióban jelenleg meglévő 7906 aktív ágyból 5795-öt tartana meg, az 1763 krónikus ágyszámot pedig 2697-re növelné – a súlyponti intézményeket is beleértve. A nem kiemelt kórházak között 2142 aktív ágyat oszthattak volna szét a minisztériumi javaslat szerint – a régiós intézményvezetők legalább 2860-at tartanak szükségesnek. Mucsi Gyula kiemelte: állásfoglalásukból a minisztérium egyértelműen láthatja a problémás ellátási területeket.

Nógrádi furcsállja

Nógrádi Zoltán, a DARET tagja tőlünk értesült a tegnapi nem hivatalos szakmai egyeztetésről. Azt mondta, önmagában is beszédes, hogy egy kórházfenntartó – a Csongrád megyei önkormányzat – képviselője csak utólag hall egy ilyen megbeszélésről. Furcsa ötletnek tartja, hogy a tárcavezető a fenntartókat megkerülve, az ÁNTSZ-en keresztül próbálja elérni a kórházi vezetőket. Nógrádi szerint a minisztériumi ágyszámokat a szakmai érvek teljes mellőzésével határozták meg, és Molnár Lajos most így „mutyizik" a háttérben, később pedig kénytelen lesz törvénymódosítási javaslatot beadni.

A régiós tiszti főorvos szerint a szakmai fórum állásfoglalása a minisztérium végső döntésében megjelenhet. A hét végén ugyanis Molnár Lajos kizárólag a szakma véleményét kérte az ágyszámokról. A nem hivatalos megbeszélésre ezért nem is kaptak meghívást az intézményfenntartók. Mucsi Gyula elismerte: a szakmai álláspont nem feltétlenül azonos a fenntartókéval.

Mucsi azt mondta, a régió minden egészségügyi intézménye képviseltette magát a megbeszélésen. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi kórház vezetője ezzel ellentétben úgy nyilatkozott, intézményét senki sem képviselte. Ennek okáról, mint mondta, csak a fenntartó képviselője, a vásárhelyi polgármester, Lázár János nyilatkozhat.

Úgy tudjuk, a megbeszélésen jelen volt a makói kórház képviselője is, az állásfoglalásba pedig azok az ágyszámok kerültek, amit az intézmény korábban is szeretett volna elérni.

A szegedi kórház főigazgatója, Pajor László szerint a tanácskozás józan kísérlet volt az érdekegyeztetésre, ami azonban végül zátonyra futott. Javaslatukban szerepelt a felnőtt fertőzőellátás 15 ágya – amelynek megtartására biztatást kaptak. A sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó, a miniszteri javaslatnál 10-zel több sebészeti és 20-szal több belgyógyászati ággyal kapcsolatban viszont régiós partnerintézményt kellett volna találniuk, amelyik lemond a javukra ezekről az ágyakról. Erre egyik intézmény sem volt hajlandó.


Lázár János: Nem kaptunk meghívót

– Nem hívtak meg minket, ezért nem mentünk el az ÁNTSZ szakmai egyeztetésére – magyarázta a vásárhelyi kórház távolmaradásának az okát Lázár János polgármester. Lázár szerint egyébként sem volt miről egyeztetni, hiszen a dél-alföldi régió álláspontja már decemberben kialakult: már akkor sem fogadták el a minisztériumi ágyszámokat. – Ha kaptunk volna meghívót, ott lettünk volna, de nem lettünk volna hajlandók engedményeket tenni, nem alkudoztunk volna – tette hozzá a polgármester. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!