Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Havazást jósolnak

Ami késik, nem múlik, mégiscsak megérkezett a tél. Európa-szerte napok óta szakad a hó, Csehországban halált is okozott. Több helyen nálunk is jócskán havazott. A jövő hét elején ismét enyhül az idő, de az eddigi, szélsőségesen meleg téli időjárás nem tér vissza.

Tegnap délután felhő- és csapadékzóna vonult át Bosznia és Szerbia fölött, a Dinári-hegységben, viharos szelekkel. Dörgött, villámlott, jég is esett. Magyarországot elérve a szél szelídül, de az idő hidegebbre vált, és pár centis hó is várható – tájékoztatott tegnap a meteorológiai szolgálat szegedi állomásának szakembere. Előrejelzések szerint az egész országban a délkeleti régióban lesz a legkevesebb hó.
Az a szintén délről jött felhőzóna, mely Csongrád megyében a kedd éjszakai esőt okozta, hegyeinkben havat hozott.

Gólya Sándorfalván

Fészkét rendezgető gólyát láttak a minap Sándorfalván; kérdés, hogy el sem vonult Afrikába, vagy ilyen rendkívül korán visszatért az enyhe idő hatására. Megfigyelők nagy daru- és vadlibacsapatokat is láttak, észak felé repülve. Ez – a népi meteorológia szerint – azt jelentheti, hogy túlságosan nagy hidegre nem kell számítani, mert akkor délre mennének. De ez vagy bejön, vagy nem – azok a madarak, melyek tegnap még északnak húztak, ma már lehet, hogy délnek.

A távolabbi kilátások? Vasárnapig kevés hó még mindig hullhat. Éjszakánként átlag mínusz 3, mínusz 6 fok, nappal fagypont körüli lehet a hőmérséklet a megyében. De néhol mínusz tíz fokra is csökkenhet a hőmérséklet, a gyümölcsfák néhol elfagyhatnak – máris előrevetheti árnyát a nyári gyümölcsdrágulás. A jövő héten ismét enyhül az idő.
És mi várható a tél végéig? Élő ember nincs, aki biztosan meg tudná mondani, kiváltképp nem az Alföld viszonyai között, ahol keveredik a hideget hozó kontinentális, a meleget hozó mediterrán és a csapadékot okozó óceáni időjárási hatás, és néha ez érvényesül inkább, néha az – vagy egyszerre több is. Az utóbbi száz évben meleg január után az is előfordult, hogy nagyon hideg február következett, és az is, hogy enyhe maradt az idő. Ami legvalószínűbbnek látszik: különösen hideg már nem lesz a február; leginkább átlagos időjárásra lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!