Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Huszár Passiójának ősbemutatója

Ismét ősbemutatóval jelentkezik Huszár Lajos szegedi zeneszerző: Passió című darabja Budapesten, a Művészetek Palotájában szombaton szólal meg először.

Hollósi Zsolt

A Magyar Zeneművészeti Társaság immár 19. alkalommal rendezi meg Budapesten a Mini Fesztivált. A Durkó Zsolt zeneszerző által létrehozott koncertsorozat mára a 20–21. század zenéjének meghatározó fórumává vált. Célja, hogy lehetőséget teremtsen a kortárs zene értékes és ritkán hallható kompozícióinak megszólaltatására. A fesztiválon közreműködő rangos együttesek és neves szólisták az évek során ötszáznál is több művet mutattak be.

Az Erkel-díjas szegedi zeneszerző, Huszár Lajos néhány éve a Szegedi Nemzeti Színházban műsorra tűzött A csend című operájával aratott nagy szakmai és közönségsikert. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanára most egy újabb nagyszabású művel jelentkezett. Passio et mors Domini nostri Jesu Christi című darabjának „ősét", előzményét még 1968 nyarán, 19 éves korában írta. Akkor talált rá a szenvedéstörténet háromrészes formai beosztására, amit a most bemutatandó 70 perces alkotásában is megtartott.

A Passió négy evangéliumból szabadon válogató szövegét néhány ótestamentumi zsoltárversszak és középkori passióvers egészíti ki. Az egész művet bekeretezi a nyitó- és a zárókórus, a miséből kölcsönzött Kyrie eleison és Agnus Dei. Az ősbemutatóra Kollár Éva vezényletével Budapesten, a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban kerül sor szombaton 17 órai kezdettel. Közreműködik: Megyesi Schwartz Lúcia, Honninger László, Asztalos Bence, Cserhalmi Ferenc (ének), Györe Csilla, Láng Zénó, Nagy Zsolt (ütő), Almásy László Attila (orgona) és a Monteverdi Kórus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!