Szeged és környéke

2007.01.12. 15:19

Idén több tejet vásárolnak föl

A tavalyinál több tejet készül felvásárolni idén a mi vidékünkön is az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári feldolgozóüzeme, amely korábban a Parmalaté volt. A zömmel alföldi tejtermelők tulajdonában lévő cég jelentősen bővíti üzemét, és a román piacon is megvetette a lábát.

Bakos András

A Hód-Mezőgazda Rt. vajháti teheneitől Székesfehérvárra, onnan esetleg Romániába vezet a tejút. Illusztráció: Tésik AttilaJelentősen növeli termelését, és idén mintegy 120 millió liter tej földolgozását tervezi az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzeme. A zömében alföldi tejtermelő vállalkozások tulajdonában lévő kft. ügyvezetője, Mélykúti Tibor arról tájékoztatott, hogy mindez azt jelenti, az Alföldön is, de máshonnan is többet vásárolnak, emellett építenek egy hűtőtárolót, és növelik az exportjukat. Úgy számolják, idén 69-70 forintért vásárolják föl a tej literjét.

Tavaly hírül adtuk, hogy a kft. megvette a Parmalat fölszámolás alatt álló fehérvári üzemét. Az üzlet megkötését Gráf József mezőgazdasági miniszter is támogatta, mondván, a termelői tulajdonba kerülő feldolgozóüzemeké a jövő. Az Alföldi Tej Kft. tárgyalt és szerződést is kötött a Parmalattal a márkanév további használatáról.

A cég a román piacon is megjelent. Ez a lehetőség részben a szomszéd ország uniós csatlakozásával függ össze, ugyanakkor a lehetőségeik azért is jók, mert míg nálunk ma már inkább nagyobb gazdaságok foglalkoznak tejtermeléssel, Romániában az átlagos üzemméret gazdaságonként másfél tehén. A tejet sokfelől gyűjtik, és ezért a leadott közös nem éri el az unióban megkövetelt minőséget. Ilyen körülmények között a magyar cégnek van keresnivalója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!