Szeged és környéke

2007.01.07. 15:19

Ismerkedtünk a dráguló világgal

Januártól a közüzemi és közszolgáltatási számlákon kívül többet kell költenünk az élelmiszerekre is. Bevásárlókörútra indultunk – néhány decemberi blokkal a kezünkben –, hogy kiderüljön, ugyanazon napi fogyasztási cikkekért mennyivel kell mélyebbre nyúlni a zsebünkbe.

Néhány százalékkal általában emelkedett a tejtermékek ára is. Fotó: Segesvári CsabaA Károlyi utcai élelmiszerboltban kora délután is nagy volt a tolongás, az emberek többsége ismerkedett az új árakkal. Volt, aki meglátva a változásokat, pár megszokott dolgot vissza is pakolt a polcra.

Zöldséglevesünkhöz csak kockát kerestünk – a zöldségek árát meg se mertük nézni –, ami december óta 25 százalékkal, azaz ötven forinttal lett drágább.

Főzőtejszínt vettünk a másodiknak szánt csirkéhez, amiért 35 százalékkal fizettünk többet, mint tavaly év végén. A Camping sajt viszont akciós volt, és még nem is járt le, úgyhogy vettünk belőle – a decemberihez képest harminc forinttal olcsóbban. Egy jó szárnyas vacsorához remekül passzol a fehérbor, így gondolkoztunk egy üveg debrői hárslevelűn is, ami hetven forinttal kerül most többe, mint tavaly.

Drágulhat a szárnyas is

Bozóki Istvánné, az egyik Mars téri baromfihúsüzlet vezetője cáfolta a lábra kapott híreket, miszerint a szárnyashús ára drasztikusan emelkedett volna az év elejétől. Mint mondta, a termelők és a kis vágóhidak még nem jelezték a drágulást, szerinte erre leghamarabb februárban lehet számítani – amikor beszállítóik megkapják az első emelt díjas gázszámlákat. A sertéshúspiacon információink szerint egyelőre szintén nincs árváltozás.

Ez soknak tűnik, de valójában csak 12 százalékos drágulásról van szó – szóval végül meggyőztük magunkat a borvásárlásról. Télen nem árt vitamint ennünk, a grépfrút pedig csábítónak tűnt. Ráadásul ezt kevesebb, mint a decemberi ár feléért lehetett kapni most, ez is bekerült a kosárba.

Az olcsó grépfrúttal gyakorlatilag ellensúlyozzuk a többi árucikk drágulását – magyaráztuk magunknak –, de közben eszünkbe jutott a távhődíjemelés, úgyhogy a bor végül visszakerült a polcra. A macskánknak is ennie kell, így megnéztük a másfél hete még 99 forintért vásárolt eledelt, aminek 10 százalékkal ment fel az ára. Ezt muszáj megvenni, mert a cicának ez a kedvence.

Átmentünk a Rókusi körúti hipermarketbe is ismerkedni az új árakkal. Délután még kevesen lézengtek az áruházban, a parkolóban a bejárathoz közel is könnyen kaptunk helyet. Azt tapasztaltuk: itt még szinte nyoma sincs a drágulásnak. A tartós – valószínűleg még év vége előtt beszerzett – élelmiszerek ára változatlannak tűnt. A vizes zsemle ára ugyanakkor drasztikusan, 50 százalékkal nőtt, 10-ről 15 forintra, a kiflié és a kenyéré még megmaradt a tavalyi szinten. A szegedi Sole tej ára is emelkedett mintegy 7 százalékkal, így 199 helyett már 213-at kellett fizetnünk a kalcium-utánpótlásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!