Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

Kárász egy hal – mi más lehetne?

Már az egyik intercity vonatpárnak is a Kárász nevet adta a MÁV. A rajta utazóknak fogalmuk sincs, kiről vagy miről keresztelték el a gyorsvonatot, de a belváros szívében is úgy mennek el a Klauzál tér és a Kárász utca sarkán álló műemlék előtt az emberek, hogy egy pillantást sem vetnek a táblára.

Fekete Klára

Kívül régóta szép a Kárász-ház, de már belül is dolgoznak rajta. Fotó: Schmidt AndreaMint a vizsgán, amikor leblokkol a diák, olyan képet vág a Kárász intercityre felugró Lukács Krisztián. A vonat nevéről faggatom. Hülye egy helyzet: éppen búcsúzkodik valaki a kedvesétől, erre odajön egy nő, megbökdösi a vállát, és azt kérdezi, mit tud Kárászról. A halról? – néz vissza Krisztián. A helyzetet a lány oldja fel, azt mondja, barátja nem szegedi, ezért nem érti a kérdést. És ő? Hát igen, ő érti, mire vagyok kíváncsi, csak a választ nem tudja.

Talán a Kárász utca és a Klauzál tér sarkán nagyobb szerencsével járok – gondolom én. A bizalom megelőlegezése hiba volt. Érkezik egy úr, Bakonyi Mihály, aki az épületre bökve azt mondja, volt itt egyszer egy csemege. Hogy kinek a háza volt valaha? Azt nem tudja, viszont azt igen, hogy a Kárász utca egy személyről kapta a nevét. Ketten összehozzuk: a „személy" ebben a házban élt.

Felújítják

A Kárász utca felújításakor a Kárász-ház udvari frontja kimaradt, ezt most pótolják – mondta Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az épület homlokzatát, a kapualjat, a nyílászárókat festik, kijavítják a tetőt, a csatornát. A munkálatok három hónappal ezelőtt kezdődtek el, a kedvező időjárás miatt pedig hamarosan befejeződnek. A belső teret – a Wagner-udvarhoz hasonlóan – rendbe hozzák, füvesítik. Az épületre szemmagasságban ráférne egy külső festés is, mivel jó pár graffiti és lábnyom csúfítja.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!