Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

Kárász egy hal – mi más lehetne?

Már az egyik intercity vonatpárnak is a Kárász nevet adta a MÁV. A rajta utazóknak fogalmuk sincs, kiről vagy miről keresztelték el a gyorsvonatot, de a belváros szívében is úgy mennek el a Klauzál tér és a Kárász utca sarkán álló műemlék előtt az emberek, hogy egy pillantást sem vetnek a táblára.

Fekete Klára

Kívül régóta szép a Kárász-ház, de már belül is dolgoznak rajta. Fotó: Schmidt AndreaMint a vizsgán, amikor leblokkol a diák, olyan képet vág a Kárász intercityre felugró Lukács Krisztián. A vonat nevéről faggatom. Hülye egy helyzet: éppen búcsúzkodik valaki a kedvesétől, erre odajön egy nő, megbökdösi a vállát, és azt kérdezi, mit tud Kárászról. A halról? – néz vissza Krisztián. A helyzetet a lány oldja fel, azt mondja, barátja nem szegedi, ezért nem érti a kérdést. És ő? Hát igen, ő érti, mire vagyok kíváncsi, csak a választ nem tudja.

Talán a Kárász utca és a Klauzál tér sarkán nagyobb szerencsével járok – gondolom én. A bizalom megelőlegezése hiba volt. Érkezik egy úr, Bakonyi Mihály, aki az épületre bökve azt mondja, volt itt egyszer egy csemege. Hogy kinek a háza volt valaha? Azt nem tudja, viszont azt igen, hogy a Kárász utca egy személyről kapta a nevét. Ketten összehozzuk: a „személy" ebben a házban élt.

Felújítják

A Kárász utca felújításakor a Kárász-ház udvari frontja kimaradt, ezt most pótolják – mondta Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az épület homlokzatát, a kapualjat, a nyílászárókat festik, kijavítják a tetőt, a csatornát. A munkálatok három hónappal ezelőtt kezdődtek el, a kedvező időjárás miatt pedig hamarosan befejeződnek. A belső teret – a Wagner-udvarhoz hasonlóan – rendbe hozzák, füvesítik. Az épületre szemmagasságban ráférne egy külső festés is, mivel jó pár graffiti és lábnyom csúfítja.

Beljebb, a kapualjban festők dolgoznak. Puskej Balázs azt válaszolja, a halról nevezhették el a házat is. Vagy nem? – kérdez vissza. Rögtönzött várostörténeti órát tartok. Bekopogtatok egy udvari irodába – Saru Kft. –, ahol a nő azonnal közli velem, nem szegedi, honnan tudná, milyen műemlékben dolgozik. Tovább próbálkozom, újra a Klauzál téren, a ház előtt, sikertelenül. A szemközti patika kirakatánál a létrán álló mesterembernek segít Urbán Lászlóné gyógyszerész. Ő sem ad értékelhető választ a kérdésre. „De legalább most már tudom, kiről kapta a Kárász utca a nevét" – neveti el magát, amikor mutatom, az ott szemben a Kárász család háza. A tömörkényes Szögi Titanilla tömören jellemzi a helyzetet. Ciki – mondja. Ciki, hogy szegediként még sosem hallott Kárászékról.

Az utca névadója a sarkán álló Kárász-ház, a Kárász család 1845-ben épült klasszicizáló épülete, nagy történelmi múltú műemlékünk, amelyben 1849-ben megszállt Kossuth Lajos – írja Péter László irodalomtörténész. Erkélyéről tartotta meg az államférfi utolsó nyilvános beszédét 1849. július 12-én. A család alapítója, Kárász Miklós 1739-ben Szeged főjegyzője, 1760-tól Csongrád megye alispánja. Fia, Kárász István, valamint az István nevet viselő egyik unokája is alispán, mindketten országgyűlési képviselők. Utóbbi 1840-ben az országgyűlésben Deák Ferenccel együtt emelte fel szavát az ősiség ellen. Kárász Miklós másik unokája, Benő építette a mai Kárász-házat a család régi kúriájának helyén. Benő a főispánságig vitte. Fia, Kárász Géza – 1905-ben halt meg – a család utolsó sarja, akinek a kezén elúszott a vagyon. Ő 16 éves volt, amikor 1857-ben Ferenc József megszállt a házukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!