Szeged és környéke

2007.01.07. 15:19

Kevesebb pénzt ad az állam az idén

A 2007-es költségvetés sarokszámai már rendelkezésre állnak a szegedi városházán. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester szerint számítani lehetett az állami pénzek csökkenésére, ezért több tavaly meghozott intézkedés mögött már az állt, hogy elkezdték a készülődést a szűk esztendőre.

Fekete Klára

Az áremelés után már a tömegközlekedési költségek felét fizetik az utasok Szegeden. Fotó: Karnok CsabaMinden önkormányzat kevesebb állami támogatásból gazdálkodhat idén. Amennyiben a kiadások a megszorító csomag miatt a településeken is emelkednek, akkor kibillenhet a helyéből a költségvetés. Szentgyörgyi Páltól, Szeged gazdasági alpolgármesteréről azt kérdeztük, ki tudja-e védeni az ország egyik legnagyobb költségvetéséből gazdálkodó városa az állami „kivéreztetést".

Szentgyörgyi Pál elmondta, 2006-ban 66 milliárdból, idén 54 milliárdból gazdálkodik Szeged – ez utóbbi szám természetesen előirányzat, hiszen a közgyűlésnek majd februárban kell átrágnia magát a számokon. A 12 milliárd forintos csökkenést az okozza, hogy befejeződött a csatorna beruházása. A működési költségek azonban szinte hajszálra ugyanakkorák, 36 milliárd forintot tesznek majd ki idén is, mint tavaly, s ezek fedezetéül valóban kevesebb állami támogatás – 16 milliárd – áll majd rendelkezésre. Kisebb a pénz azért, mert 500 millió forinttal csökken a normatív támogatás: kevesebb a diák az iskolákban, s „elment" a Humán Szolgáltató is a maga támogatási normatívájával a szegedi kistérségi társuláshoz. További 300 milliós bevételkiesést az okoz, hogy tavaly még az szja-bevétel közvetlenül az önkormányzatot illető része 10 százalékos volt, idén azonban 8 százalékra csökkentették.
Nyolcszázmillió forinttal kevesebb pénzt utal ezek szerint az önkormányzat számlájára az állam, ha a két számot összeadjuk.

Nem nőtt a gázszámla

A városháza és a különböző önkormányzati fenntartású intézmények nem fizetnek nagyobb gázszámlát januártól, mivel a gázárváltozások csak a lakosságot érintik. Az önkormányzat eddig is közületi áron vásárolta a földgázt a szolgáltatótól.Szentgyörgyi Pál azonban úgy számol, hogy kevesebb a feladat, az intézmény is, azaz nominálértéken ugyanott vagyunk, csak reálértéken nem, mivel az inflációt nem követi a támogatás összege. (Ez az a pénz, amit az önkormányzatnak ki kell gazdálkodni, mert az állam nem adja oda.) Kivéreztetésről tehát szó sincs – mondja az alpolgármester.

A városvezetés „készült" a 2007-es szűk esztendőre – mondta Szentgyörgyi Pál: ezért csökkentették 2006 októberében a képviselői tiszteletdíjakat 30 százalékkal, a polgármesteri hivatal létszámát 25 fővel, emelték az építményadót, a lakbéreket 2007-től, szűkítették az iparűzési adó kedvezményeit, a tömegközlekedésben pedig olyan díjakat állapítottak meg mostantól, amelyek a város költségeit nem növelik tovább. Vagyis idén a tömegközlekedés árának már a felét fizeti az, aki használja – az önkormányzati 1 milliárd forintos hozzájárulás a tavalyi szinten maradt.

A tervezett hiány 3 milliárd forint 2007-ben, amit év végéig „le kell fedni": olyan helyzet ugyanis nem következhet be, hogy a város ne fizessen ki számlákat. Tavaly 2 milliárd forint működési hitel felvételével sikerült év végére egyensúlyba hozni a költségvetést, idén azonban újabb kölcsön nélkül szeretnék megúszni az évet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!