Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A rendőrök havonta átlagosan 30–50 bírságot szabnak ki. Mi tegnap reggel egyetlen óra alatt büntethettünk volna akár 30-40 szabálytalankodót is.

Dombai Tünde

Akadt, akit felbosszantottunk a figyelmeztetéssel. Fotó: Segesvári CsabaTavaly ősztől, amióta a megszépült szegedi Szent István teret átadták, új forgalmi rendet kellett megtanulnunk. A legfőbb változás, hogy a téren mindkét irányból tilos áthajtani a Vidra utcától a Csongrádi sugárútig tartó szakaszon. Csak a troliknak és a bicikliseknek szabad az út, a többieknek a tiltó táblákon kívül fekvőrendőrök is útját állják. Lapunkban megírtuk a változást, a rendőrök meg rendszeresen bírságolnak – hiába. Nehéz megszokni a rendet. Tegnap „forgalomszámlálást" tartottunk. Az eredmény: a reggeli csúcsforgalomban percenként megszegik a szabályt a sofőrök.

Tízezerbe is kerülhet

Lassan, de csökken a szabályszegők száma – tudtuk meg a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi munkatársaitól. Ősz óta átlagosan havonta 30-50 esetben bírságoltak, általában 3000 forintról szólnak a csekkek. A helyszíni bírságok értékhatára egyébként 500-tól 10 ezer forintig terjedhet.

Napközben csak picit jobb a helyzet, akkor átlagosan három percenként látni fekvőrendőrök között cikázó kocsit. Sötétedéstől megint sűrűbben, átlagosan percenként járnak tilosban az autósok és a motorosok. A kávézó előtt, a fekvőrendőrnél lelassító vétkesektől tegnap indoklást kértünk.

– Elbambultam, mentem a többi autó után. Annyira kézenfekvő, hogy nem kerülök másfelé – magyarázkodott a reggeli csúcsban egy fiatal lány fehér Corsával, miután megközölte a két sávban elhelyezett fekvőrendőrt. Az idősebb, jól szituált, fordos asszonnyal gesztusokkal „értekeztünk": vállat vont, széttárt kezei jelezték értetlenségét, mi a táblára mutattunk, mire ő felemelt középső ujjal válaszolt, és beletaposott a gázba.

A nagykörutat javasolják

A Kálvin tér és a Vidra utca a belvárosi sétáló övezettel köti össze a Szent István teret. Az élénk gyalogos- és troliforgalom miatt nem haladhatnak át más gépjárművek – indokolta a behajtani tilost az önkormányzat közlekedési szakembere. Nem jelöltek ki kerülőutakat, a Csongrádi sugárútról a belvárosba tartóknak a mellékutcák helyett a nagykörutat és a sugárutakat ajánlják.

A két véglet között számtalan magatartáspéldát tapasztaltunk. Volt olyan, aki megköszönte, hogy megspóroltunk neki néhány ezer forint büntetést. Egy fehér Fordban ülő nő megijedt a figyelmeztetésünkre, és csak annyit kérdezett: „Kitolatni szabad?" Piros Alfa követte, aki előttünk fordult meg, megállni sem volt hajlandó, csikorgó kerékkel a Sóhordó utca felé vette az irányt. Egy ezüst Skodában ülő harmincas férfi egy „soha életemben nem jártam erre, és a táblát sem láttam"-mal elintézte válaszát. A nap csúcsteljesítményét az Opellel közlekedő ötvenes nő produkálta. Mobiltelefonját éppen csak félrefordította, és elnézően ránk mosolyogott. Azt mondta: „csak kifelé vettem észre a táblát". Aztán, folytatva a telefonálást, továbbment.

Néhány perc múlva rendőrjárőrök kezdtek bírságolni az élelmiszerbolt előtt. A motoros pizzafutárnak ez a házhoz szállítás háromezer forintjába került. Ő azzal érvelt: „mások is itt járnak keresztül, mindig itt szoktam menni én is". A toyotás fiatalembernek ötezerbe került a közlekedési lecke. Mi volt a magyarázat? „Belefér ennyi, helyszíni bírságnak egyébként nem rossz. Mindig erre jövök, megszokásból vezetek."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!