Szeged és környéke

2007.01.03. 15:19

Közel százezer hozzászólás honlapunkon

A belpolitikai események foglalkoztatták leginkább 2006-ban a Délmagyarország honlapjára látogató fórumozókat. A legtöbben a miniszterelnök őszödi beszéde után kirobbant botrányra reagáltak. Kedvelt topikokat tartalmaz A mi városunk, Szeged témakör is, amelyben a saját környezetük jobbá tételét szorgalmazzák a megszólalók.

Nyemcsok Éva

A Délmagyarország 2001-ben indult internetes portáljának fórumán húsz témakörben több száz témát vitatnak meg a látogatók. A politikai témák mellett az egészségügyről, a kultúráról, társadalmi kérdésekről, oktatásról is lehet véleményt mondani. Néhány magáért beszélő topikcím: Az Öreg híd festése, Parkolás, Kisszínházi rekonstrukció után, Az vagy, amit megeszel? Szeméttel etetnek!, Ilyés Ferenc távozik, Ismét pókautó.

A fórumozókat a Délmagyarország On-line szerkesztője ugyanúgy a közbeszéd alakítóinak tartja, mint az újságírókat.
– Sok az olyan fórumozó, akik a szegedi környezetvédelemmel, közlekedéssel, és nem politikai ügyek tárgyalásával foglalkoznak – mondta Panek Sándor. – A saját környezetükről van véleményük, azt szeretnék, hogy az jobb legyen. Sokan foglalkoznak politikával is, de az alapfórumozókról elmondható: minden értelmes témában értelmes véleményt tudnak mondani. Az ő hozzászólásaik nem politikafüggők, inkább világnézetük alapján alkotnak véleményt. Bár a politikai események kapcsán fel-felparázslottak a nézetkülönbségek, egy kis mértéktartás mindig átsegítette a fórumos közösséget az éles vitákon.

Véleményt pedig bármiről lehet mondani, hiszen ez az internetes fórumok lényege – ezt a tartalmat a fórumozók írják és szerkesztik. A www.delmagyar.hu fórumának látogatói egyébként éppen olyan érzékenyen reagálnak az újságban megjelent írások témáira, mint a tőzsde a gazdasági folyamatokra. Nem meglepő, hogy a több száz topik közül 2006-ban a legtöbben a „Gyurcsány: ezt nagyon elkúrtuk" címűhöz szóltak hozzá. A szeptember 17-én indított téma most több mint 2600 bejegyzést számlál, s szinte naponta írnak hozzá újabb véleményeket.
Voltak persze különösen kényes időszakok is, így az országgyűlési választások kampányidőszaka. Jellemző módon ekkor született a fórum vadhajtása, a „Hard politika" nevű témakör.

Régi szegedi képeket ide!

A 2006-os esztendő legnagyobb tetszést kiváltó fórumát Régi szegedi képeket ide! címmel TELSTAR néven működő fórumozó nyitotta szeptember végén. A felrakott képek segítségével időutazhatunk szeretett városunkban. Panek Sándor szerint ez a fórum – a rengeteg csodálatos fotó mellett – azért is nagyszerű, mert mindenki a magáénak érzi. A fórumtémából Régi Szeged címmel azóta önálló rovat alakult a Délmagyarország portálján.

– Az egyik politikai erő rendszeresen arra használta a fórumot, hogy kampányüzeneteit továbbítsa – magyarázta Panek Sándor. – Ezek nem fórumtémák voltak, hanem olyan kampányüzenetek, amiket nem tudtak megjeleníteni a médiában. Az internetes szerkesztőség a fórumozás alapdilemmájával került szembe: a fórum mindenkié, azoké is, akik kampányolnak, de a közösséget sem akartuk rákényszeríteni arra, hogy a kampány logikájához igazodjék.

Mivel a fórumozók is megelégelték, hogy mindenütt kampánnyal találkoznak, az internetes szerkesztőség végül nyitott egy „politikai dühöngő" témakört, és elkülönítette a többi témától.
Nagy látogatottságnak örvend a „Fotókkal a hülyeség ellen" című topik is. Ide a véleményük leírása mellett a fórumozók fényképeket is feltöltenek.

Láthatunk szemetes utcákat, de a legtöbb fotó szabálytalanul – záróvonalon, zebrán, járdán – parkoló autókat leplez le. Sokan írnak véleményt a Vadaspark lakóparkról, a topikban ez idáig több mint 1500 bejegyzés tárgyalja előnyeit és hátrányait. A „Kerékpárút" címűben több mint 1400 bejegyzést olvashatunk. Az irodalomkedvelők „Költészet – kedvenc idézetek" címmel május 30-a óta 679 verset és prózarészletet osztottak meg egymással, többek között Kosztolányi, Dsida Jenő, Pilinszky, Arany János írásaiból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!